Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες (photos)
afoi poriazi
Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες (photos)
30.09.2014 | 19:28

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες (photos)

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Πολιτισμός

Από ύψος 3,67 μέτρων «ατενίζουν» οι Καρυάτιδες τον δεύτερο θάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη εντυπωσιάζουν, καθώς για πρώτη φορά αποκαλύπτονται στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες, μετά την αφαίρεση των δύο τελευταίων δόμων του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια.

Το ύψος των βάθρων είναι 1,40 μέτρα, έχουν πλάτος 1,36 μέτρα και πάχος 0,72 μέτρα. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67 μέτρα.

Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07 μέτρα. Ιχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Επίσης, η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη έχει αφαιρέσει τον μεγαλύτερο όγκο των χωμάτων σε βάθος ενάμιση μέτρου πίσω από τις Καρυάτιδες, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Ολοκληρώθηκαν, ακόμη, οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση.

Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.

Πηγή: tanea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018