Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πρόσωπα>>Κρις Γιάννου - Ο Έλληνας γιατρός που σώζει ζωές σε εμπόλεμες ζώνες

banner roots

Κρις Γιάννου - Ο Έλληνας γιατρός που σώζει ζωές σε εμπόλεμες ζώνες
04.01.2014 | 22:24

Κρις Γιάννου - Ο Έλληνας γιατρός που σώζει ζωές σε εμπόλεμες ζώνες

Συντάκτης:  Χρήστος Χρηστινάκης
Κατηγορία: Πρόσωπα

 Εδώ και 30 χρόνια, ο Κρις Γιάννου, παιδί Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε εμπόλεμες ζώνες, ζούγκλες, στρατόπεδα, εμφυλίους και ερήμους, έχοντας γίνει ήδη θρύλος στους κόλπους του Ερυθρού Σταυρού, καθώς είναι από τους ελάχιστους παγκοσμίως που έχει συσσωρευμένη εμπειρία άσκησης ιατρικής σε ακραίες συνθήκες.

 Οι γνώσεις του πλέον έχουν καταγραφεί στα ιατρικά εγχειρίδια του Ερυθρού Σταυρού ως οδηγός για μελλοντικές γενιές γιατρών που θα επιδείξουν τις αντοχές του για να προσφέρουν στους συνανθρώπους του περίθαλψη όταν όλοι οι υπόλοιποι τους εγκαταλείπουν.

Ελάχιστα είναι τα σημεία της Γης, όπου δεν έχει βρεθεί, καθώς μέσα στο πέρασμα του χρόνου εκλήθη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Νικαράγουα και τη Ζιμπάμπουε, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, άλλοτε στα Παλαιστινιακά στρατόπεδα, άλλοτε στο Νεπάλ, στην Σομαλία, στην Αϊτή και την Καμπότζη.

«Από την εποχή που ήμουν 11 ετών ήθελα να γίνω χειρουργός στον Τρίτο κόσμο» λέει στην εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής» ο Chris Giannou λίγο μετά την επιστροφή του από μια ακόμα αποστολή στην Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία, εξηγώντας τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτό το μεγάλο ταξίδι. «Αγαπάω τους ανθρώπους. Σήμερα νομίζω ότι είμαι υπεύθυνος για να διδάξω στους νέους και να δώσω γνώση.

Δυστυχώς οι πόλεμοι συνεχίζονται και υπάρχουν θύματα. Η ιατρική γίνεται κάτω από ειδικές συνθήκες και το χειρουργείο πολέμου και καταστροφών είναι πολύ διαφορετικό, όταν με ελάχιστα μέσα πρέπει να ξέρεις πως θα δουλέψεις χωρίς τα εργαλεία και την τεχνολογία. Ασφαλώς θέλει κουράγιο και βέβαια και εγώ φοβάμαι. Όλοι φοβούνται, αλλά χρειάζεται να έχεις αυτοέλεγχο σε συνθήκες πολέμου», λέει.

Μια ειδική συνεργασία όμως αναπτύσσει τώρα και με την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μετέχει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση καταστροφών. Από τον Καναδά έχει δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις, υπήρξε πρωταγωνιστής σε ντοκιμαντέρ και έχει εκδώσει ένα βιβλίο για τα γεγονότα της Σατίλα.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel