Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Γιατί μένουμε σπίτι: Ο Δρ Χ. Λεωνιδόπουλος εξηγεί τι σημαίνει εκθετική αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού (audio)

banner roots

Γιατί μένουμε σπίτι: Ο Δρ Χ. Λεωνιδόπουλος εξηγεί τι σημαίνει εκθετική αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού (audio)
30.03.2020 | 21:09

Γιατί μένουμε σπίτι: Ο Δρ Χ. Λεωνιδόπουλος εξηγεί τι σημαίνει εκθετική αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν ότι τα αυστηρά μέτρα που έλαβε έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση ήταν ακραία ή όχι αναγκαία. Ωστόσο, μια απλή εξήγηση του τι σημαίνει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάζει ο κορωνοϊός σε άλλες χώρες, δίνει την απάντηση.

Μιλώντας στον FM 100 και την εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου ο Δρ Χρήστος Λεωνιδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συγκρίνει τον αριθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού με την κοινή γρίπη. Συγκεκριμένα, λέει: «Η κοινή γρίπη έχει μέσο όρο εξάπλωσης 1,3, δηλαδή κάθε ένας που νοσεί από τη γρίπη κολλάει λιγότερο από δύο ανθρώπους. Αντίθετα, στον κορωνοϊό, αυτός ο αριθμός είναι 3. Μπορεί να ακούγεται μικρή αύξηση, αλλά στην πράξη σημαίνει πως αυτοί οι 3 που θα μολυνθούν από τον πρώτο φορέα του κορωνοϊού, εφόσον δεν μείνουν σπίτι, ο καθένας από αυτούς θα μολύνει άλλους 3. Αν επαναλάβουμε αυτό το μοτίβο δέκα φορές, ξεκινάμε από έναν άνθρωπο που έχει τον ιό και καταλήγουμε σε 159.000! Ενώ αν επαναλάβουμε το ίδιο μοτίβο με την κοινή γρίπη, από τον έναν θα πηγαίναμε στους 10».

Παράλληλα, ο καθηγητής εξηγεί: «Αν και ο αριθμός μετάδοσης δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τον έναν ιό στον άλλο, επειδή μιλάμε για εκθετική αύξηση, αυτό μεταφράζεται σε μια τεράστια αύξηση αριθμού ατόμων που μεταφέρουν τον ιό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλους ιούς».

Για ποιο λόγο, λοιπόν, επιβάλλεται να μείνουμε στο σπίτι μας; Ο κ. Λεωνιδόπουλος υπογραμμίζει: «Αν μείνουμε μέσα, αυτό που θα πετύχουμε είναι να μειώσουμε τον αριθμό μετάδοσης του ιού, να τον φέρουμε δηλαδή στα επίπεδα της τάξης μεγέθους της κοινής γρίπης».

Τι οδήγησε χώρες, όπως η Ιταλία, να μετρούν σήμερα χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό;

Ακούστε το απλό παράδειγμα που παραθέτει κ. Λεωνιδόπουλος, με το οποίο γίνεται κατανοητός ο ανεξέλεγκτος τρόπος μετάδοσης του ιού.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το