Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Μ. Τσολιά στον FM 100: «Άνοιγμα» μετά τις 15 Δεκεμβρίου (audio)

the roots web banners 06

Μ. Τσολιά στον FM 100: «Άνοιγμα» μετά τις 15 Δεκεμβρίου (audio)
24.11.2020 | 21:53

Μ. Τσολιά στον FM 100: «Άνοιγμα» μετά τις 15 Δεκεμβρίου (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων εκτιμά η κ. Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον FM 100 και την εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου, η κ. Τσολιά τόνισε πως το μοναδικό κριτήριο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών είναι η μείωση θανάτων και διασωληνωμένων, και μοιάζει απίθανο αυτό να έχει συμβεί έως τις 30 Νοεμβρίου.

«Θα πρέπει στο τέλος αυτής της εβδομάδας να αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταθεροποίηση, αν όχι μείωση, των κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια προσθέτοντας ωστόσο, πως η μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ θα καθυστερήσει και πολύ περισσότερο η μείωση στους θανάτους.

Σε ό,τι αφορά τα Χριστούγεννα η κ. Τσολιά τόνισε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσουμε τις γιορτές με τα πάντα ανοιχτά, με συγκεντρώσεις σε κέντρα, εστιατόρια και σπίτια. Αυτό θα φέρει πάλι μια πολύ μεγάλη αναζωπύρωση της μετάδοσης της λοίμωξης».

Ερωτηθείσα από τον FM 100 σχετικά με την καθυστέρηση στην εμφάνιση θετικών αποτελεσμάτων από τη λήψη μέτρων, η καθηγήτρια εξήγησε πως αυτό πιθανόν να οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού ενώ υπογράμμισε πως στην αρχή του lockdown δεν υπήρχε απόλυτη συμμόρφωση στα μέτρα.

Εκτίμησε δε, πως κάποιοι τομείς της οικονομίας, όπως κέντρα διασκέδασης και μπαρ, θα έπρεπε να είχαν κλείσει λίγο νωρίτερα αφού παρατηρούνταν πως δεν τηρούνται οι περιορισμοί. «Θεωρώ ότι μεγάλο μέρος αυτού που έγινε οφείλεται σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια σε συναθροίσεις, όπως του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις εκδρομές από νομό σε νομό».

Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια, η κ. Τσολιά εμφανίστηκε αισιόδοξη λέγοντας πως πιθανόν να έχουμε πρόσβαση σε αυτά ίσως και πριν από το τέλος της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τον σκεπτικισμό ως προς τον εμβολιασμό, τόνισε πως εφόσον τα εμβόλια λάβουν άδεια χορήγησης στον πληθυσμό από τους διεθνείς οργανισμούς, θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να εμβολιαστεί ο κόσμος με ασφάλεια. Αντιθέτως, για τους αρνητές των εμβολίων, η καθηγήτρια είπε πως πρόκειται για ανθρώπους με ακραίες ιδέες που δεν μπορεί να τους μεταπείσει η επιστημονική κοινότητα.

Ακούστε όλα όσα είπε η κ. Τσολιά στον FM 100:

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel