Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Desertec: ποια εμπόδια αντιμετωπίζει το φιλόδοξο σχέδιο

banner roots

Desertec: ποια εμπόδια αντιμετωπίζει το φιλόδοξο σχέδιο
20.11.2012 | 13:29

Desertec: ποια εμπόδια αντιμετωπίζει το φιλόδοξο σχέδιο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Τεχνολογία

 Το Desertec είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που προβλέπει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην έρημο Σαχάρα και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσα από ένα δίκτυο υποθαλάσσιας καλωδίωσης.

Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 δισ. Ευρώ (ορισμένοι τον ανεβάζουν στα 600 δισ. Ευρώ) και χρονικό ορίζοντα μιας δεκαετίας για την κατασκευή ηλιοθερμικών μονάδων και δικτύων υψηλής τάσης, το Desertec έχει απώτερο στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 125 Γιγαβάτ ως το 2050.

—Τα εμπόδια

Τον τελευταίο καιρό έχουν αποχωρήσει από το Desertec ορισμένοι από τους βασικούς τους στυλοβάτες όπως οι γερμανικές πολυεθνικές εταιρείες Siemens και Bosch.

Οι δύο εταιρείες απέδωσαν την αποχώρησή τους στην αρνητική οικονομική συγκυρία.

Αλλά τα πλήγματα για το Desertec ήρθαν και από το πεδίο της πολιτικής. Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη συμμετοχή της στην κατασκευή μιας ηλιοθερμικής μονάδας στο Μαρόκο, ένα από τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα προς την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει άλλα προβλήματα -οικονομικής και δημοσιονομικής φύσεως- να αντιμετωπίσει, ενώ οι πόροι είναι περιορισμένοι για “πολυτέλειες” τύπου Desertec.

Στην απέναντι όχθη της Μεσογείου, η πολιτική αστάθεια στη Βόρειο Αφρική δεν ευνοεί τη δρομολόγηση του Desertec.

—Τίτλοι τέλους;

Η αποχώρηση μεγάλων εταιρειών και η πολιτική αστάθεια δεν προοιωνίζονται την ομαλή ολοκλήρωση του Desertec.

Ωστόσο, μια ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη και πολιτική σταθεροποίηση στον αραβικό κόσμο, μελλοντικά, μπορεί να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για ένα έργο που κάποτε θεωρήθηκε ανταγωνιστικό του “δικού μας” Προγράμματος “Ήλιος”.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutschen Zeitung έκανε λόγο για επικείμενη υπογραφή επιστολή πρόθεσης συμμετοχής στο έργο από τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μαρόκου.

Ο χρόνος θα δείξει εάν το Desertec θα προχωρήσει ή αν θα έχει τη διαφαινόμενη κατάληξη που έχει το Πρόγραμμα “Ήλιος”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το