Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Αποκάλυψη: Ο Αρης είχε τεράστιο ωκεανό! - Δύο «τρομακτικά» τσουνάμι είχαν εξαφανίσει τα ίχνη του
Αποκάλυψη: Ο Αρης είχε τεράστιο ωκεανό! - Δύο «τρομακτικά» τσουνάμι είχαν εξαφανίσει τα ίχνη του
22.05.2016 | 17:05

Αποκάλυψη: Ο Αρης είχε τεράστιο ωκεανό! - Δύο «τρομακτικά» τσουνάμι είχαν εξαφανίσει τα ίχνη του

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

Η ανακάλυψη νερού στον Αρη ήταν ένα γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον επιστημονικό κόσμο. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ειδήσεις των τελευταίων ετών.

Εν έτει 2016, λίγες στάλες νερού στον κόκκινο πλανήτη είναι ικανές να φέρουν τα... πάνω κάτω. Σε μια μακρινή, πολύ παλιά εποχή όμως, ο γείτονας μας δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τους μεγάλους μας ωκεανούς.

Για την ακρίβεια, όπως απέδειξε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, ο Αρης πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια είχε ένα τεράστιο ωκεανό στο βόρειο ημισφαίριο του! Ως τώρα, οι επιστήμονες υποπτεύονταν την ύπαρξη ωκεανών στον κόκκινο πλανήτη, ωστόσο δεν υπήρχαν αποδείξεις για αυτό αφού δεν εντοπίζονταν ακτογραμμές.

Στην έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Alexis Rodriguez, βρέθηκαν ενδείξεις για δύο τεράστια τσουνάμι που συνέβησαν στον πλανήτη. Το γεγονός αυτό όχι μόνο αποδεικνύει την ύπαρξη ωκεανών στον Αρη, αλλά δικαιολογεί και την έλλειψη ακτογραμμών. Τα υπερφυσικά τσουνάμι, που προκλήθηκαν από αστεροειδείς που προσέκρουσαν στην επιφάνεια του πλανήτη, δημιούργησαν κρατήρες διαμέτρου 30 χιλιομέτρων αλλά και κύματα ύψους περίπου 120 μέτρων, τα οποία αλλοίωσαν και εν τέλει εξαφάνισαν τα ίχνη των ακτών.

Η χρονική διαφορά μεταξύ των δύο τσουνάμι υπολογίζεται πως ήταν μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια. Αποτέλεσμα των δύο προσκρούσεων, ήταν το νερό του ωκεανού να απλωθεί σε βάθος 250 χιλιομέτρων πάνω στην επιφάνεια του Αρη, εξαφανίζοντας τις ακτές.

Πέρα από τους δύο αστεροειδής όμως, οι ειδικοί εκτιμούν πως υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τις ακτογραμμές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα μεγάλοι σεισμοί ή ακόμα και περισσότερες πτώσεις κομητών και αστεροειδών.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018