Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η αλληλεγγύη έγινε καραμέλα που ανακουφίζει τον πόνο του άλλου
achilladelis
Η αλληλεγγύη έγινε καραμέλα που ανακουφίζει τον πόνο του άλλου
23.11.2012 | 01:12

Η αλληλεγγύη έγινε καραμέλα που ανακουφίζει τον πόνο του άλλου

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

 Σε πονάει ο λαιμός σου; Πάρε μια παστίλια. Θα ανακουφίσει τον πόνο σου, αλλά ταυτόχρονα και τον πόνο κάποιου άλλου. Δίνεις όσα για ένα εισιτήριο του μετρό, και κάτι ψιλά ακόμη. Ομως, προσφέρεις ανεκτίμητης αξίας βοήθεια. Με 1,60 ευρώ, τα κόκκινα κουτιά που περιέχουν έξι «Παστίλιες για τον Πόνο του Αλλου» με μέλι και θυμάρι, αλλά δίχως ζάχαρη, βρίσκονται πλέον στους πάγκους των φαρμακείων περιμένοντας να ανακουφίσουν όχι μόνο τυχόν ερεθισμένους λαιμούς, αλλά κυρίως, ομάδες ανθρώπων που πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και εκτός. Πρόκειται για τη νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εξεύρεσης πόρων που ξεκίνησε σήμερα το ελληνικό παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) με την αφιλοκερδή συνεργασία της ελληνικής Apivita που παρασκεύασε τις καραμέλες. Από το ποσόν των 1,60 ευρώ, 1 ευρώ θα διατίθεται στους ΓΧΣ. Τα υπόλοιπα 0,60 ευρώ είναι το κόστος παραγωγής (0,44 ευρώ) και το ΦΠΑ 13% (0,19 ευρώ). Με τη λήξη της καμπάνιας, η οργάνωση θα δώσει αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που συγκεντρώθηκαν, τα οποία θα διατεθούν σε προγράμματά της εντός και εκτός Ελλάδας.

Μετά την Ισπανία όπου αρχικά έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία η εκστρατεία με τις παστίλιες πριν από τέσσερα χρόνια, ήρθε η σειρά της Ελλάδας να κάνει την αλληλεγγύη... καραμέλα. Μια καραμέλα που πολλαπλασιάζει την αλληλεγγύη: είναι τα σύμβολα επάνω στο κόκκινο κουτί: μια στρογγυλή παστίλια, το σύμβολο του πολλαπλασιασμού και μια καρδιά.

Με τη στήριξη ανθρώπων από τον χώρο της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Αθλητισμού, η διεθνής ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση απευθύνεται στο αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπο, το οποίο, παρόλο «που σε καιρούς κρίσης δοκιμάζεται», όπως τόνισε κατά την παρουσίαση η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, εντούτοις, φαίνεται να ενισχύεται σε επίπεδο «επιδημίας αλληλεγγύης». Κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας ο Αγγελος Αντωνόπουλος, παρών στην παρουσίαση, πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό σποτ που από την Πέμπτη 22/11 θα προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τον πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο οποίος σύντομα θα γράψει σχετικό παραμύθι, και οι Δήμητρα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Αθερίδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κωστής Μαραβέγιας, Μαριέττα Φαφούτη, Γωγώ Μπρέμπου, Γιάννης Στάνκογλου, Μυρτώ Αλικάκη, ο επιθετικός των Σέλτικ, Γιώργος Σαμαράς, κ.ά.

«Ασθενείς μας που έχουν δύναμη να σταθούν στα πόδια τους, ζητούν να μάθουν πώς να βοηθήσουν τους λιγότερο δυνατούς» υπογράμμισε ο Χρήστος Χρήστου, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ. «Τα έσοδα από τις Παστίλιες θα μας επιτρέψουν να παρέχουμε ιατρική βοήθεια σε αποκλεισμένους ασθενείς εντός και εκτός συνόρων».

Η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων που σχετίζονται άμεσα με το βιοτικό επίπεδο και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως η φυματίωση, το AIDS και η ελονοσία είναι οι τομείς όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά στη δημόσια υγεία. Ηδη, σε συνεργασία με πρωτοβουλίες φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, οι ΓΧΣ ξεκινούν μέσα στον Νοέμβριο νέα παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, στοχεύοντας στις ιατρικές ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι το εξάμηνο Απριλίου 2012 - Οκτωβρίου 2012, πραγματοποίησαν πρόγραμμα πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης, κλινικής διαχείρισης και εργαστηριακής διάγνωσης της ελονοσίας στον δήμο Ευρώτα Λακωνίας, όπου έχουν σημειωθει αυξημένα κρούσματα ελονοσίας.

Η καμπάνια «Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου» αξιοποιεί στο έπακρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Ιντερνετ. Το hashtag (ο εκάστοτε όρος αναζήτησης ενός θέματος που ενδιαφέρει τους χρήστες του Μέσου) #pastilies αναδιαμοιράστηκε στο Twitter κατά τη διάρκεια της ημέρας από εκατοντάδες ανθρώπων, ενώ τόσο το Facebook (www.facebook.com/msfgreece) όσο και το Pinterest (pinterest.com/msfgreece) αλλά και το YοuTube (www.youtube.com/user/msfgreece) φιλοξενούν ξεχωριστά «κανάλια» για τις Παστίλιες. Πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι και στις ιστοσελίδες www.pastilies.gr και www.msf.gr αλλά και στο τηλ. 210 52.00.500.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018