Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η υψηλή τεστοστερόνη,προμήνυμα για καρκίνο του προστάτη

afoi poriazi

Η υψηλή τεστοστερόνη,προμήνυμα για καρκίνο του προστάτη
24.08.2012 | 19:21

Η υψηλή τεστοστερόνη,προμήνυμα για καρκίνο του προστάτη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

 


Οι ηλικιωμένοι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention

Οι ερευνητές του Κέντρου Υγείας και Γήρανσης του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας με επικεφαλής την Δρ Ζόε Χάιντ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες 70-88 ετών με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη σε ορίζοντα επταετίας συγκριτικά με συνομηλίκους τους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα. 

Η τεστοστερόνη είναι αναγκαία για την φυσιολογική ανάπτυξη του προστάτη, και είναι δυνατόν τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης να επιταχύνουν την ανάπτυξή του. 

Πάντως, στη μελέτη διαπιστώθηκε η σχέση και όχι σύνδεση αιτίου-αποτελέσματος. Παλαιότερες μελέτες είχαν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα στο Journal of Sexual Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεστοστερόνη δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. 

Το ερώτημα πάντως που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο τα επίπεδα της τεστοστερόνης σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, δεδομένης της αυξητικής τάσης χρήσης των θεραπειών υποκατάστασης με βάση την τεστοστερόνη.

Η μελέτη
Η Δρ Χάιντ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία για 3.6000 ηλικιωμένους άνδρες που ζούσαν στο Περθ της Αυστραλίας, και είχαν δώσει δείγματα αίματος το διάστημα 2001-2004. Αναλύθηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και οι άνδρες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 6,7 χρόνια. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 300 άνδρες εκδήλωσαν καρκίνο του προστάτη. Όσο υψηλότερα τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη. Η μεγαλύτερη ποσότητα της τεστοστερόνης δεν είναι ελεύθερη, αλλά προσδεδεμένη σε μια πρωτεΐνη. Η ελεύθερη ποσότητα πιστεύεται ότι έχει και την μεγαλύτερη επιρροή στον οργανισμό.

Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες που μπορεί να επηρέαζουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το ιστορικό καρκίνου. 

Πάντως δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ ολικής τεστοστερόνης και καρκίνου του προστάτη. 

Πηγή: health.in.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018