Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Μην πίνετε καφέ μετά το αλκοόλ

the roots web banners 06

Μην πίνετε καφέ μετά το αλκοόλ
09.01.2013 | 03:52

Μην πίνετε καφέ μετά το αλκοόλ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεμπλ, στη Φιλαδέλφεια, και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Συμπεριφορική Νευροεπιστήμη».Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας Γκουλντ «είναι πολύ σημαντικό να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο καφές έχει την ιδιότητα να ξεμεθάει, διότι ο συνδυασμός καφεΐνης και αλκοόλ στην πραγματικότητα οδηγεί στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων με καταστροφικές συνέπειες.

»Και αυτό διότι όταν νιώθει κανείς κουρασμένος και ζαλισμένος έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιθανότερο να παραδεχτεί ότι είναι μεθυσμένος. Εάν όμως πιει καφέ και αισθανθεί ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να θεωρήσει ότι λ.χ. είναι ασφαλές να οδηγήσει».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ενήλικα ποντίκια. Οι ερευνητές έλεγξαν πόσο καλά μπορούσαν τα ζώα να βρουν τον δρόμο τους σε έναν λαβύρινθο, στον οποίο υπήρχαν δυσάρεστα ερεθίσματα, όπως λαμπερά φώτα και δυνατοί ήχοι.

Στα ζώα χορηγήθηκαν διάφορες δόσεις αλκοόλ και καφεΐνης, και οι επιδόσεις τους στον λαβύρινθο συγκρίθηκαν με αυτές άλλων ζώων στα οποία χορηγήθηκε φυσιολογικός ορός.

Μόνο του το αλκοόλ χαλάρωνε τα ζώα, αλλά μείωνε την ικανότητά τους να αποφεύγουν τα δυσάρεστα ερεθίσματα. Μόνη της η καφεΐνη διευκόλυνε τη μετακίνηση των ζώων, ενώ αύξανε την εγρήγορση και τη νευρικότητά τους.

Ο συνδυασμός αλκοόλ και καφεΐνης όμως ναι μεν έκανε τα ζώα να δείχνουν σε εγρήγορση, αλλά αυτά εξακολουθούσαν να μην μπορούν να αποφύγουν τα δυσάρεστα ερεθίσματα.

Πηγή:tanea.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel