Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ηλιος και οικογένεια δίνουν ζωή στους Ελληνες

banner roots

Ηλιος και οικογένεια δίνουν ζωή στους Ελληνες
13.03.2013 | 12:49

Ηλιος και οικογένεια δίνουν ζωή στους Ελληνες

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

Το καλό κλίμα, ο ήλιος και οι «δυνατές» οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις φαίνεται πως οδηγούν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά το προσδόκιμο υγιούς βίου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) οι Ελληνες ζουν κατά μέσο όρο περίπου έως τα 67 τους χρόνια χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» δείχνει ένα ελαφρώς πιο αισιόδοξο μέλλον για τους Ελληνες καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, το προσδόκιμο υγιούς βίου αυξάνεται κατά περίπου δύο έτη - στα 68,7.
Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ: οι γυναίκες που επιζούν μέχρι τα 65 μπορούν να ελπίζουν σε ακόμα 7,8 χρόνια υγιούς ζωής και να φτάσουν έτσι τα 74,7 έτη με υγεία. Για τους 65χρονους πάλι, το προσδόκιμο καλής ζωής είναι τα 75,5 έτη.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και καθηγητής Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι δείκτες που αφορούν τη χώρα μας είναι ακόμη καλοί. Προσθέτει ωστόσο ότι πριν από 30 χρόνια η Ελλάδα αποτελούσε το πρότυπο του δυτικού κόσμου, αφού ήταν πρωταθλήτρια στο προσδόκιμο ζωής.
«Και όμως, παρά το υψηλό ποσοστό καπνιστών, το χαμηλό ποσοστό των πολιτών που μένουν πιστοί στην τακτική σωματική άσκηση αλλά και τις κακές διατροφικές συνήθειες που έχουν υιοθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνδυασμό με το μέτριο σε απόδοση σύστημα Υγείας, η Ελλάδα διατηρεί μία καλή θέση», προσθέτει ο κ. Τριχόπουλος.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον πίνακα της Eurostat για το προσδόκιμο υγιούς βίου στις 27 χώρες της ΕΕ, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα (70,7 για τις γυναίκες και 70,3 για τους άνδρες) και η Σουηδία (70,2 και 71,1 χρόνια αντίστοιχα). Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που σχεδόν ισοψηφούν με περίπου 67 χρόνια για τις γυναίκες και 66 για τους άνδρες. Στον αντίποδα βρίσκεται η Σλοβακία, με το προσδόκιμο καλής ζωής να μην ξεπερνά τα 52,3 χρόνια, και η Σλοβενία (54 έτη), όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 62,2 χρόνια για τις γυναίκες και 61,8 για τους άνδρες.
 
ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Πάντως ο κ. Τριχόπουλος προσθέτει μία ακόμη σημαντική παράμετρο, που πιθανόν να χαρίζει χρόνια ζωής στους Ελληνες: οι στενές οικογενειακές σχέσεις, η κοινωνική συνοχή και συνεπώς η αλληλεγγύη μεταφράζονται σε καλή ψυχολογία.

Τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγονται στην Ικαρία - από τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη και την ερευνητική του ομάδα -, εκεί όπου οι κάτοικοι παραδίδουν μαθήματα μακροζωίας σε όλο τον κόσμο, ξεδιπλώνουν ένα προς ένα τα μυστικά μιας υγιούς και μακρόχρονης ζωής. Ετσι, τα συστατικά του «κοκτέιλ» μακροβιότητας είναι η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η οικογενειακή συνοχή και πιθανόν τα ενισχυμένα γονίδια των Ικαριωτών.


Καλές συνήθειες
Μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής να «τρώει» τους Ελληνες στα αστικά κέντρα, όμως οι Νεοέλληνες ακόμη φαίνεται να έχουν διατηρήσει κάποιες καλές συνήθειες - π.χ. τρέφονται πιο υγιεινά σε σχέση με άλλους δυτικούς λαούς. «Σύμμαχός» τους είναι και ο καλός καιρός, αφού το ευχάριστο κλίμα δεν ευνοεί τη μετάδοση νοσημάτων, ενώ ο ήλιος προσφέρει στους Ελληνες μια βιταμίνη - φάρμακο, τη βιταμίνη D,  η οποία χτίζει τα κόκαλα και την… καλή ψυχολογία.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel