Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η κίνηση είναι ζωή

banner roots

Η κίνηση είναι ζωή
14.04.2020 | 12:32

Η κίνηση είναι ζωή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Καλαθά Άννα-Δέσποινα

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.

Διανύουμε μια ασυνήθιστα δύσκολη και περίεργη περίοδο. Εγκλεισμός στο σπίτι, αποχή από την εργασία μας και μεγάλο άγχος για το άμεσο μέλλον. Όλα οδηγούν σε ιδιαίτερες συνθήκες καθημερινής ρουτίνας. Πλέον είμαστε λιγότερο κινητικά δραστήριοι και βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που απαιτεί λιγότερες κινητικές λειτουργίες, υιοθετώντας λανθασμένες θέσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μυοσκελετικό μας σύστημα εξαιτίας της αδράνειας να κινδυνεύει με τραυματισμούς. Επιπλέον χάνει τις αντοχές και τις ανοχές στους ιστούς του κι αν κάποια στιγμή υπάρξει η ανάγκη για μια απότομη και απαιτητική κίνηση αυξάνονται οι πιθανότητες για τραυματισμό.

Οφείλουμε λοιπόν να προστατέψουμε το σώμα μας και να το κρατάμε σε εγρήγορση στα πλαίσια που μας επιτρέπει η υφιστάμενη κατάσταση. Μπορούμε να βγούμε να περπατήσουμε και να τρέξουμε. Στο διαδίκτυο επίσης υπάρχουν πολλά και κάθε επιπέδου προγράμματα εκγύμνασης στο σπίτι.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όμως στην επιλογή μας και η δραστηριότητα που θα επιλέξουμε να συμβαδίζει με την προ καραντίνας δραστηριότητά μας. Τα προγράμματα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να σχεδιάζονται από πτυχιούχο καθηγητή Φυσικής Αγωγής Τ.Ε.Φ.Α.Α., κι αν αντιμετωπίζουμε κάποιο παθολογικό πρόβλημα θα ήταν συνετό να πάρουμε την έγκριση του γιατρού ή του Φυσικοθεραπευτή μας. Να περιλαμβάνουν προθέρμανση δηλαδή προετοιμασία του οργανισμού στην άσκηση, το κυρίως μέρος που μπορεί να είναι ασκήσεις ενδυνάμωσης ή αντοχής και τέλος αποθεραπεία με στοχευμένες διατάσεις. Κι όσο είναι δυνατόν να υπάρχει επεξήγηση των ασκήσεων.

Ας κάνουμε υπομονή στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, ας προσέξουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία κι ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μόνο τα θετικά της έκτακτης κατάστασης που ζούμε.

Καλαθά Άννα-Δέσποινα

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.

Msc Δ.Π.Θ. Λειτουργική Διαχείριση Τραυματισμών

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το