Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Να επενδύσουμε στην Ψυχική Υγεία

banner roots

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Να επενδύσουμε στην Ψυχική Υγεία
10.10.2020 | 13:03

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Να επενδύσουμε στην Ψυχική Υγεία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφιερώνει τη 10η Οκτωβρίου στην Ψυχική Υγεία με μία διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η φετινή χρονιά είναι η πλέον κατάλληλη συγκυρία ώστε μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία (ΨΥ) να γίνει ενημέρωση και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα για επένδυση στην ΨΥ σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Δίχως αμφιβολία, οι επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 έχουν υπάρξει και εξακολουθούν να είναι πολυεπίπεδες, στη σωματική και ψυχολογική διάσταση, έχουν συζητηθεί ποικιλοτρόπως, μελετήθηκαν και θα δίνουν τροφή για επιστημονικές έρευνες για τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα δεν είναι αν η πανδημία επιδρά στην ΨΥ, αλλά αν έχουμε εντοπίσει ακόμη όλους τους τρόπους με τους οποίους επιδρά, και η απάντηση είναι όχι. Ο ΠΟΥ επιδιώκει μέσω της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την ΨΥ να επισημάνει την αναγκαιότητα πρόληψης και διαχείρισης ψυχολογικών δυσκολιών και παθολογιών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται στα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ο κύριος στόχος όμως της φετινής εκστρατείας δεν είναι να περιοριστεί η ενημέρωση μόνο στα ζητήματα της πανδημίας, αλλά και να ενεργοποιήσει τους φορείς στις κοινότητες (τοπικές, εθνικές, διεθνείς) ώστε να επενδύσουν χρηματικά κονδύλια, χρόνο, ανθρώπινο δυναμικό και σχεδιασμό σε έργα πρόληψης και φροντίδας ΨΥ. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο στη δημόσια διοίκηση, αλλά και τους ιδιωτικούς οργανισμούς (όπως είναι οι επιχειρήσεις) καθώς το δομικό στοιχείο παντού παραμένει ο άνθρωπος και οι νοητικές/ψυχολογικές του λειτουργίες. Δίχως αυτές καμία άλλη επένδυση σε πόρους και χρόνο δε μπορεί να είναι ουσιαστική.

Η αυξανόμενη τάση κατανόησης της σημαντικότητας της ΨΥ σε παγκόσμιο επίπεδο ωθεί, αργά μεν αλλά σταθερά, και τις μικρότερες τοπικές κοινωνίες, όπως η δική μας, να σπάνε τα ταμπού και τις αρνητικές προκαταλήψεις και να στρέφονται δίχως φόβο στην αναζήτηση ψυχολογικής φροντίδας από τους ειδικούς επιστήμονες. Καθώς η ζήτηση για φροντίδα θα μεγαλώνει, οι φορείς και οι κοινότητες θα πρέπει να είναι πρόθυμες να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες δίχως φειδώ, επενδύοντας περισσότερους πόρους για την ΨΥ.

Αν κάτι έχει αποδείξει το 2020 με εκκωφαντικό τρόπο είναι ότι η υγεία, σωματική και ψυχολογική, είναι εκ των ουκ άνευ για την επιβίωση, ευημερία και βελτίωση των ανθρώπινων κοινωνιών και της φύσης. Να επενδύσουμε λοιπόν σε αυτήν!

Πέτρος Κεχαγιάς

MSc Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ

www.psychologoslimnos.gr

Facebook.com/psychologoslimnos

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel