Ετσι, απλά και εκλαϊκευμένα να κατανοούν τις βαθύτερες αρχές που διέπουν την ζωή τους και για να κατανοήσουν την σπουδαιότητα της πρόληψης, αλλά και τη σπουδαιότητα του εμβολισμού, ώστε να μη παρασύρονται από αυτούς τους επικίνδυνους ημιμαθείς, μη ειδικούς και άλλους ψυχοπαθείς παντογνώστες, όπως τώρα με τη πανδημία. Τέλος, το κράτος αποδεικνύεται αμέτοχο σε αυτή τη προπαγάνδα που γίνεται στα κανάλια καθημερινά κατά του εμβολιασμού. Πάντως, δημοκρατία δεν είναι να λέει ο κάθε ένας μπούρδες και να εμφανίζονται …..ιολογο-καρδιολόγος ιολογο- παπάς ψυχίατρος και ιολογο-ορθοπεδικός και πρώην διοικητής μεγάλου νοσοκομείου και να κατηγορούν τους επιστήμονες και να παρασύρουν το κόσμο στη καταστροφή. Ζούμε σε παγκόσμιο υγειονομικό πόλεμο και υπάρχουν αρχές και κανόνες και…..επιστράτευση των πολιτών.
Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια ψυχασθένεια και διαστροφή θέλοντας να αποδομήσουν τους Επιστήμονες στη παγκόσμια ερευνητική κοινότητα με συνεχείς επικίνδυνες πληροφορίες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας παρασύροντας στην άγνοια και το θάνατο πολλούς από την παγκοσμια κοινότητα, μορφωμενους και αμορφωτους, πολίτες.
Ο νέος και η νέα σήμερα πρέπει να γνωρίζει πολλά, η πληροφόρηση είναι μεγάλη και πολυθεματική και πρέπει να γίνεται σωστά και όχι με παραπληροφόρηση. Χρειάζεται γνώση για την σωστή διατροφή, την άθληση, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα ναρκωτικά, τα τροχαία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα λοιμώδη νοσήματα, για να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στα διάφορα προγράμματα αγωγής υγείας, τα οποία θα πρέπει να παρέχει μια οργανωμένη πολιτεία.
Έπρεπε πριν από πολλά χρόνια η πολιτεία να έχει καθιερώσει την Αγωγή Υγείας και την προληπτική ιατρική, ώστε να προάγει την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, καθώς και τη πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε λιγότερος πληθυσμός να χρειάζεται τη πολυδάπανη νοσοκομειακή θεραπευτική ιατρική, όπως γίνεται τώρα σε περίοδο πανδημίας μέσα σε ειδικές κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η ιατρική επιστήμη γνωρίζει ότι πολλά από τα συχνότερα νοσήματα στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι τα λεγόμενα συσσωρευτικά ή ιατροκοινωνικά νοσήματα τα οποία δεν είναι μολυσματικά (όπως τα καρδιαγγειακά, οι εξαρτήσεις, οι αναιμίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, τα οποία έχουν συνήθως κληρονομική προέλευση) και μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή της πρόληψης και της κατάλληλης ενημέρωσης μέσα από την αγωγή υγείας, η οποία πρέπει να αρχίζει από τη σχολική περίοδο της ζωής των πολιτών με στόχο την μεταφορά γνώσεων από ειδικούς επιστήμονες με ειδικές μεθόδους εκπαίδευσης για την ενημέρωση και την αλλαγή στάσης και της συμπεριφοράς του ατόμου προασπίζοντας έτσι την ατομική τους υγεία αλλά και την δημόσια υγεία.
Οι επιστήμονές, επίσης, γνωρίζουν ότι υπάρχουν και τα λοιμώδη μεταδοτικά ή κολλητικά νοσήματα, τα οποία οφείλονται σε μικρόβια, βακτηρίδια και ιούς. Επίσης, για τα λοιμώδη νοσήματα γνωρίζουμε σήμερα τους τρόπους μετάδοσης στον άνθρωπο: α ] με άμεση και έμμεση μετάδοση (άμεση επαφή με άψυχο αγωγό μιασμένα αντικείμενα β] με έμψυχο διαβιβαστή -μύγες κουνούπια γ] αερογενής μετάδοση ως σωματίδια -πυρήνες -σταγονίδια και με τη σκόνη. Τέλος, αυτά τα λοιμώδη νοσήματα εμφανίζονται είτε ως ενδημικά σε ορισμένες περιοχές μιας χώρας, είτε ως επιδημίες, είτε ως πανδημίες σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως τώρα με τη covid 19 και πριν μερικά χρόνια με το AIDS. Είναι πλέον γνωστό οτι με την πρόληψη και τη προληπτική ιατρική αντιμετωπίζονται και τα λοιμώδη κολλητικά νοσήματα τόσο με τη πρωτογενή πρόληψη καθώς και με τα επιδημιολογικά μέτρα δημόσιας και ατομικής προστασίας αλλά…κυρίως με τον Εμβολιασμό.
Επίσης, αντιμετωπιζονται με τη δευτερογενή πρωτοβάθμια περίθαλψη και νοσηλεία στο σπίτι με ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία κάτι που στη χώρα μας δεν είναι οργανωμένη, ωστε να έχει καλά αποτελέσματα. Τέλος, η δευτερογενής πρόληψη επίσης μέσα από την αγωγή υγείας πρέπει να εφαρμόζει και να δίνει την ικανότητα στο άτομο να συμμετέχει και στα προγράμματα προ συμπτωματικού ελέγχου (εργαστηριακος ελεγχος μαστου παπ τεστ προστατη εντέρου καρδιαγγειακο), τα οποία θα πρέπει να κάνουν ειδικοί γιατροί σε ομάδες πολιτών ανάλογα με την ηλικία και το μορφωτικό τους επίπεδο.
Η αλλαγή της συμπεριφοράς στην ζωή των ατόμων είναι ο πιο δύσκολος στόχος της αγωγής υγείας, διότι χρειάζεται να ανατραπούν ριζωμένες απόψεις και συνήθειες και να αντικατασταθούν με άλλες λιγότερο ευχάριστες. Βλέπουμε πολλά άτομα να εμμένουν σε μια βλαβερή συνήθεια παρόλο ότι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για την υγεία τους, όπως διακοπή καπνίσματος, η μη χρήση προφυλακτικού και τώρα με τη πανδημία να αρνούνται το Εμβόλιο, ενώ βλέπουν γύρω τους οτι ο κορονοϊός καλπάζει και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους στο πλανήτη. Αυτός ο αρνητισμός για τον εμβολιασμό είναι επικίνδυνος όχι μόνο για τον εαυτό τους για τους συγγενείς αλλά για και τους συμπολίτες τους .
Τα σπουδαία προγράμματα πρόληψης μπορούν να έχουν άριστα αποτελέσματα στη διατήρηση την προάσπιση και τη ψυχοσωματική υγεία των ατόμων, σε καλή υγιεινή κατάσταση γιατί πια οι διαλέξεις δεν είναι δυνατόν να πείσουν και σε μεγάλο βαθμό να αλλάξουν συνήθειες και συμπεριφορές των ατόμων. Η δυσκολία στην αγωγή υγείας, είναι ότι πρέπει να σέβεται τις ελεύθερες επιλογές κάθε ατόμου, και όχι να της επιβάλλει, χρειάζεται μακροχρόνια προσπάθεια, εκπαίδευση και συναίνεση από τα άτομα, ώστε από την σχολική περίοδο να παρακολουθούν ειδικά προγράμματα ενημέρωσης για την προάσπιση της υγείας τους.
Δεκέμβριος 2021