Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Κορωνοϊός: Να γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνος για τα παιδιά

banner roots

Κορωνοϊός: Να γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνος για τα παιδιά
20.12.2021 | 18:55

Κορωνοϊός: Να γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνος για τα παιδιά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Τα μωρά και ιδίως τα βρέφη θεωρούνται ευάλωτα και επιρρεπή στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μία νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών μάλλον δεν είναι τόσο αδύναμο όσο πιστεύουν πολλοί και δεν υστερεί σημαντικά έναντι της άμυνας των ενηλίκων.

Κάθε γονιός γνωρίζει ότι τα μωρά και τα παιδιά ταλαιπωρούνται συχνά από αναπνευστικές λοιμώξεις. Ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Immunology το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους πιθανώς είναι πιο ισχυρό από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι και δεν υπολείπεται του ανοσοποιητικού των ενηλίκων στην αντιμετώπιση των νέων παθογόνων μικροοργανισμών.

«Το βρεφικό ανοσοποιητικό σύστημα, θεωρείται πιο αδύναμο χωρίς να έχει αναπτυχθεί ακόμα, σε σύγκριση πάντα με έναν ενήλικα, αλλά αυτή η σύγκριση δεν είναι πάντα δίκαιη» λέει η Δρ. Donna Farber καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο αμερικάνικο George H. Humphreys II και καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Columbia.

Τα μωρά νοσούν συχνά με αναπνευστικές λοιμώξεις εξαιτίας ιών όπως ο ιός της γρίπης ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, συγκριτικά με τους ενήλικες. Αλλά αντίθετα με τους ενήλικες, τα μωρά «συναντούν» αυτές τις ασθένειες για πρώτη φορά. «Οι ενήλικες δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά μιας και ο οργανισμός τους έχει πλέον καταγράψει ‘μνήμες’ των προηγούμενων ιώσεων που λειτουργούν προστατευτικά», δήλωσε η Farber ενώ ό,τι όποιος παθογόνος εισβολέας επιτίθεται στον οργανισμό του μωρού αποτελεί μια άγνωστη και καινούργια απειλή.

Στη νέα έρευνα, η Δρ Farber και συνάδελφοι της εξέτασαν την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σε ένα νέο παθογόνο, εξαλείφοντας ουσιαστικά κάθε συμβολή των ανοσολογικών μνημών.

Για να γίνει η σύγκριση, οι ερευνητές συνέλεξαν T-κύτταρα ανοσίας που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ με κανένα παθογόνο-, από ποντίκια – νεογνά και ενήλικα. Έγινε εισαγωγή των κυττάρων σε ενήλικο ποντίκι που είχε μολυνθεί από ιό.

Διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα T- κύτταρα των νεογνών και των ενηλίκων, τα πρώτα ήταν πιο ανταγωνιστικά και πολλαπλασιάστηκαν ταχύτερα δημιουργώντας μία ισχυρή άμυνα κατά του ιού.

«Εξετάσαμε τα αφελή Τ-κύτταρα, τα οποία είναι ανώριμα και σε αντίθεση με τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα μνήμης δεν έχουν συναντήσει ποτέ το αντιγόνο, οπότε ήταν έκπληξη το γεγονός ότι συμπεριφέρονταν διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία» λέει η Δρ Farber. «Αυτό που λέει λοιπόν η έρευνα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι ισχυρό, αποτελεσματικό και μπορεί να απαλλαγεί από τους παθογόνους μικροοργανισμούς στην πρώιμη ζωή. Με κάποιον τρόπο, ίσως είναι καλύτερο από το ανοσοποιητικό των ενηλίκων, αφού είναι σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σε πολλαπλές νέες παθογένειες» συμπλήρωσε η Farber.

Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει με στην περίπτωση της COVID-19. «Ο ιός SARS-CoV-2 είναι καινούριος για όλους, άρα τώρα μπορούμε να δούμε μια φυσική σύγκριση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα βρεφών και ενηλίκων. Τα παιδιά τα πηγαίνουν πάντως πολύ καλύτερα. Οι ενήλικες αντιμετωπίζουν την παθογένεια με πιο αργές αντιδράσεις και αυτό δίνει την ευκαιρία στον ιό να αναπαραχθεί περισσότερο και έτσι αρρωσταίνουμε».

Τα ευρήματα μάλιστα εξηγούν γιατί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην παιδική ηλικία, όπου τα Τ-κύτταρα είναι πιο δυνατά και γερά. «Αυτή είναι η στιγμή να εμβολιαστούν τα παιδιά και δεν θα πρέπει να μας απασχολούν τα πολλαπλά εμβόλια αφού κάθε παιδί που ζει σε αυτόν τον κόσμο, ακόμα και πριν αρχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, έχει εκτεθεί σε ένα τεράστιο αριθμό νέων αντιγόνων καθημερινά. Ήδη διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν πολλαπλές εκθέσεις σε αυτά» συμπλήρωσε η ίδια.

Η έρευνα μάλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό εμβολίων για παιδιά. «Τα περισσότερα εμβόλια και οι δόσεις τους είναι ίδια για όλες τις ηλικίες, αλλά αναγνωρίζοντας τις συστάσεις για την ιδιαίτερη και ξεχωριστή ανοσοαπόκριση των παιδιών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερες δόσεις στα παιδιά και ειδικά σχεδιασμένα εμβόλια που θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα» κατέληξε η Farber.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel