Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου 2022

banner roots

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου 2022
09.04.2022 | 15:30

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου 2022

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας 

Φέτος ο εορτασμός αφιερώνεται στο θέμα: «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας», αναδεικνύοντας την άρρηκτη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με την παγκόσμια υγεία, όπως αναδείχτηκε και στις πρόσφατες πανδημίες.

Η φετινή παγκόσμιας ημέρα ΥΓΕΙΑΣ αφορά την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κίνδυνους για την υγεία των πολιτών όλου του κόσμου από εμπόλεμες καταστάσεις και επιθετικές μολυσματικές μεταδοτικές πανδημίες από το μικρόκοσμο που μας περιβάλλει. Έτσι χρειάζεται περιβάλλον καθαρό και πολίτες με γνώση αγωγής υγείας, υπεύθυνους στη πρόληψη για την προστασία του περιβάλλοντος και της Υγείας τους.

Γι’ αυτό το λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση κινδύνων και τον συντονισμό δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας της παγκόσμιας κοινότητας δημιούργησε από της 7Απριλίου 1948 εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ για θέματα Υγείας .Έτσι κάθε χρόνο μας θυμίζει ότι περιβάλλον και Υγεία είναι ο θεμέλιος λίθος της Ζωής μας.

Η φετινή ημέρα «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας», είναι αφιερωμένη στην υγεία των μελλοντικών πολιτών κάθε χώρας που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φυσικό κοινωνικό οικογενειακό σχολικό οικονομικό με εμφανή τα στοιχεία σήψης, καταστροφής αναξιοπρέπειας και περιβαλλοντικής παρακμής. Ενώ τις περισσότερες φορές το δίκαιο επιβάλλεται με τη βία και αφορά την Υγεία και τη ζωή των πολίτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό γεμίζει όλους μας με ευθύνες και προβληματισμούς γιατί πρέπει να στρέψουμε όλοι μας με σεβασμό το ενδιαφέρον μας στην νέα γενιά και να ακούσουμε την καθαρή φωνή των παιδιών μας, ότι το μέλλον τους ανήκει και πρέπει να κληρονομήσουν ένα κόσμο, τίμιο, ανθρώπινο, ειρηνικό, χωρίς φτώχεια, πολέμους, και κοινωνικές αδικίες. Με την ευκαιρία του εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας ΥΓΕΙΑΣ απευθύνομαι σε όλους τους κατοίκους της Λήμνου, Αγ Ευστρατίου και στους κατοίκους της Λέσβου, ως γιατρός, και καλώ όλους να προσέχουν το πολυτιμότερο αγαθό που έχουν, που είναι η ΥΓΕΙΑ η οποία καταστρέφεται από τη φθορά του περιβάλλοντος και από τη Πανδημία και από το μικρόκοσμο που μας περιβάλλει. Προσέξετε, δεν μπορούμε να συμβιώσουμε εύκολα με Ιούς. Μη χαλαρώνετε, εμβολιαστείτε. Είμαστε σε πόλεμο και μάλιστα έχουμε συνεχείς επιθέσεις με χιλιάδες νεκρούς Έχουμε συνεχείς συναγερμούς ....που δεν ακούγονται.

Την υγεία οι Αρχαίοι και οι νεότεροι την ύμνησαν ,θεοποίησαν και λάτρεψαν, αναδεικνύοντας το μέγεθος της αξίας της ,γιατί ο υγιής άνθρωπος αισθάνεται τη χαρά της ζωής και έχει πάντοτε την δυνατότητα να αποκτήσει αγαθά και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του . Στην υγεία χρωστάμε την αισιοδοξία , την δύναμη για ευημερία και πρόοδο.

Η εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου αδιάκριτα από την φυλή την θρησκεία τις πολιτικές πεποιθήσεις την οικονομική του κατάσταση, ενώ την ευθύνη για αυτό την έχει η πολιτεία .Κάνοντας ο καθένας μας αυτοκριτική ας σεβαστούμε την υγεία τώρα σε αυτή τη περίοδο με τη μολυσματική και υπερμεταδοτική Πανδημία την δική μας, υγεία των παιδιών μας, προσέχοντας και προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον προσέχοντας και προστατεύοντας τις διαπροσωπικές. μας σχέσεις. Σήμερα, την παγκόσμια υγεία απειλούν πληθώρα ασθενειών όπως η παχυσαρκία, οι ψυχικές νόσοι, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα που συνδέονται και με την «υγεία» του πλανήτη.

Για αυτούς τους λόγους είναι υποχρέωση όλων να διασφαλίσουμε πολλούς παράγοντες, σημαντικούς για την υγεία μας, τον καθαρό αέρα, τον ζωογόνο ήλιο, την σωματική άσκηση, την σωστή διατροφή, την αποφυγή καταχρήσεων, τον εμβολιασμό όταν χρειάζεται την πρόληψη την κατά διαστήματα ιατρική εξέταση και τέλος την πνευματική γαληνή, ηρεμία και ψυχαγωγία.

Γιατί το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν.

Απριλιος 2022

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το