Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Εμβόλιο HPV: Δωρεάν και στα αγόρια 9-18 ετών!

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Εμβόλιο HPV: Δωρεάν και στα αγόρια 9-18 ετών!
10.05.2022 | 18:51

Εμβόλιο HPV: Δωρεάν και στα αγόρια 9-18 ετών!

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Ελένη Φαρμάκη, παιδίατρος

Ανανεώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, για τις ηλικίες 9-18 ετών.

Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός εμβολιασμός τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών

Η HPV λοίμωξη είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και περισσότερο από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Και τα δύο φύλα μπορούν να φέρουν τον ιό HPV και να τον μεταδώσουν χωρίς καν να το γνωρίζουν. Ο ιός HPV δεν είναι μόνο «γυναικεία υπόθεση». Επηρεάζει σημαντικά και τα δύο φύλα, αφού πέρα από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ευθύνεται για τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου καθώς επίσης και για τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα, του πέους και του πρωκτού. Γίνεται επομένως φανερή η αξία του εμβολιασμού για την προστασία και των ανδρών από τον ιό και είναι σημαντική 

η προάσπιση του δικαιώματός τους στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της γενίκευσης του εμβολιασμού σε κορίτσια και αγόρια. Επισημαίνεται ότι ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών σε μικρή ηλικία και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, πριν την έκθεσή τους στον ιό, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του ιού HPV. Οι μικρές αυτές ηλικίες παρουσιάζουν τη 

μέγιστη δυνατή ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμό και ακολουθούν το δοσολογικό σχήμα του εμβολιασμού με μεγαλύτερη συμμόρφωση. Όσον αφορά το σχήμα εμβολιασμού, μέχρι την ηλικία των 15 ετών απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Άνω των 15 ετών απαιτούνται 3 δόσεις, με την 2η δόση να γίνεται έναν έως δύο μήνες μετά την πρώτη και την 3η δόση, 6 μήνες μετά. Ο εμβολιασμός για την πρόληψη της λοίμωξης από HPV ιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και εντάχθηκε στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών δεκάδων χωρών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι εκστρατείες εμβολιασμού για τα άλλα λοίμωξη νοσήματα (και για τον HPV) βγήκαν εκτός προγράμματος, τα ποσοστά εμβολιασμών μειώθηκαν και η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως. 

Με την ευκαιρία της ένταξης και των αγοριών στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να επισημανθεί, σε γονείς και παιδιά, η σημασία πρόληψης της λοίμωξης από HPV. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου στους νέους ανθρώπους. 

Ας μη ξεχνάμε, «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το