Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πηνελόπη Τσακανίκα: « Πρέπει να κρατάω συνεχώς το παιδί μου απασχολημένο;»

banner roots

Πηνελόπη Τσακανίκα: « Πρέπει να κρατάω συνεχώς το παιδί μου απασχολημένο;»
28.03.2023 | 22:37

Πηνελόπη Τσακανίκα: « Πρέπει να κρατάω συνεχώς το παιδί μου απασχολημένο;»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει Η Πηνελόπη Τσακανίκα *

 

Πολλές μητέρες μου έχουν απευθύνει κατά καιρούς ερωτήσεις του τύπου: 
Πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να παίζω με το 
παιδί μου; 

Πρέπει να παίζω κάθε μέρα με το παιδί μου; 

Είναι κακό να αφήνω το παιδί μου να παίζει μόνο του; 

Δεν έχω όρεξη να παίξω με το παιδί μου, πρέπει να αισθάνομαι άσχημα για αυτό; 

Αρχικά εκείνο που τονίζω είναι ότι η απασχόληση των παιδιών δεν είναι υποχρέωση μόνο του ενός γονέα,αλλά και των δύοΣυνεπώς μέσα στην ημέρα μπορεί ένας από τους δύο γονείς να αφιερώσει κάποιον χρόνο στο παιδί παίζοντας μαζί του ή κάνοντας μια άλλη δραστηριότητα. 

Επίσης σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Μας ενδιαφέρει,συνεπώς , περισσότερο, να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και όχι ο αριθμός των ωρών. 

Είναι απολύτως φυσιολογικό, επίσης, ένας γονέας να μην έχει διάθεση να παίξει με το παιδί του καθώς η καθημερινότητα είναι γεμάτη από υποχρεώσεις και όπως είναι κατανοητό είναι φύσει αδύνατο να παίζει ή να απασχολεί όλη την ημέρα το παιδί του. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας γιατί αδυνατούμε να παίξουμε μαζί τους τη δεδομένη στιγμή,χωρίς να κρύβουμε την κούραση ή τα συναισθήματα μας ή να τους δίνουμε εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα μπορούμε να τους πούμε: «Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου τώρα, αλλά μπορώ, αν θέλεις,να καθίσουμε μαζί στον καναπέ και να πιούμε χυμό.»

Γενικότερα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε οι γονείς και όχι οι διασκεδαστές του παιδιού,μπορούμε να αφιερώσουμε συγκεκριμένο χρόνο την ημέρα για να παίξουμε ή να κάνουμε οτιδήποτε μαζί του ή και κάποιες ημέρες καθόλου και είναι απόλυτα υγιές αυτό να συμβαίνει, όπως είναι υγιές το παιδί να παίζει μόνο του,χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές.

 

Επιμέλεια κειμένου: Τσακανίκα Πηνελόπη, Ειδικός Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής - Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κάτοχος σειράς επιμορφώσεων σε θέματα εκπαίδευσης, διδακτικής και ψυχολογίας. Πιστοποιημένος χορηγητής/εξεταστής MATHPROSτest

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το