Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | Κάθε ήμερα είναι μια άλλη ημέρα υγείας

the roots web banners 06

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | Κάθε ήμερα είναι μια άλλη ημέρα υγείας
07.04.2024 | 12:45

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | Κάθε ήμερα είναι μια άλλη ημέρα υγείας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Μπαβεάς

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αναφέρεται στην οργάνωση και προαγωγή της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και αφορά τη καθολική υγειονομική κάλυψη των λαών της παγκόσμιας κοινότητας ανεξάρτητα από φυλή, πολίτευμα, χρώμα, και θρησκεία.

Δυστυχώς και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει την ΥΓΕΙΑ στη Λήμνο βαρύτατα πάσχουσα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης λόγω ελλείψεως ιατρών και προσωπικού. Συνοδοιπορώ και συντάσσομαι και υποστηρίζω τη διαμαρτυρία των φορέων για τα δίκαια  αιτήματα  των γιατρών και του προσωπικού για καλύτερη οργάνωση του Ε. Σ .Υ σε μέσα και προσωπικό και στο νησί μας διότι εμείς ξέρουμε ότι χωρίς ολοκληρωμένο Ε .Σ .Υ στη  χώρα  αλλά  και  στις νησιωτικές περιοχές   τίποτα δεν μπορεί  να συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Οι Αρχαίοι μας πρόγονοι  λάτρεψαν την Υγεία στα Ασκληπιεία,  παράλληλα  με τον θεό Ασκληπιό και την Υγεία ως θεότητες , οι οποίες προστάτευαν την σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Είναι επίσης γνωστό ότι από την εποχή του Ιπποκράτη ως σήμερα, την ευρεία και αφηρημένη έννοια της Υγείας δεν κατορθώσαμε να την   οριοθετήσουμε, και να βρούμε ένα μέτρο αναφοράς και μέτρησης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου το οποίο τις πιο πολλές φορές δεν το υπολογίζουμε και αδιαφορούμε και δεν σεβόμαστε κατά την διάρκεια της ζωής μας .

Η Υγεία ως έννοια χαρακτηρίζει αόριστα την σωματική ψυχική δυναμικότητα και την ευεξία του ανθρώπου και εννοούμε ότι όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και η ψυχική του δυναμική πρέπει να λειτουργούν αρμονικά, δίνοντας  στον άνθρωπο την δυνατότητα να νιώσει τη χαρά της σωματικής και  ψυχικής υγείας για τη ζωή, ώστε το άτομο να είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να επιβιώσει για δημιουργία και παραγωγικότητα στη κοινότητα, κατακτώντας την ατομική οικογενειακή και κοινωνική ευημερία .

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ΟΗΕ δημιούργησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π. Ο. Υ) με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των κινδύνων και τον συντονισμό δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας της παγκόσμιας κοινότητας.

Επομένως από της 7 Απριλίου 1948 δημιούργησε εξειδικευμένο όργανο για τα θέματα της Παγκόσμιας Υγείας. Έτσι φέτος ο Π .Ο. Υ στέλνει στη παγκόσμια κοινότητα μήνυμα προστασίας και προαγωγή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της ενημέρωσης και της πρόληψης και κάθε χρόνο μας θυμίζει ότι το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή που ζούμε, επιδρούν στην υγεία μας η οποία είναι ο θεμέλιος λίθος της ζωής μας. Άρα μας προτρέπει ότι πρέπει να πιστεύουμε και να διεκδικούμε ότι κάθε ήμερα πρέπει να είναι μια άλλη ημέρα υγείας.

Την υγεία οι Αρχαίοι και οι νεότεροι πολίτες την ύμνησαν, θεοποίησαν και λάτρεψαν, αναδεικνύοντας έτσι το μέγεθος της αξίας της γιατί ο υγιής άνθρωπος αισθάνεται τη χαρά της ζωής και έχει πάντοτε την δυνατότητα να αποκτήσει αγαθά και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του.

Στην υγεία χρωστάμε την αισιοδοξία την δύναμη για ευημερία και πρόοδο.

Η εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη πανανθρώπινα δικαιώματα κάθε ανθρώπου αδιάκριτα από τη φυλή, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις, την οικονομική του κατάσταση, ενώ την ευθύνη και την οργάνωση για αυτό την έχει η πολιτεία. Κάνοντας ο καθένας μας αυτοκριτική, ας σεβαστούμε την υγεία μας.

 Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε η  ενημέρωση και η πρόληψη συμβάλουν περισσότερο στη μείωση των δεικτών θνησιμότητας απότηθεραπευτική και νοσοκομειακήιατρική και ενδυναμώνουν τη προσπάθεια με τη πρόληψη και τη γνώση για την διατήρηση της υγείας αλλά και περιορίζουν τον πανικό στην κοινωνία.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά, το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, οι διατροφικές συνήθειες και οι διατροφικές εκτροπές, το άγχος, η σκληρή καθημερινότητα, τα ναρκωτικά, η εξάρτηση σε όλες τις μορφές, η ταχύτητα, η εθνική κατάθλιψη και ο αγώνας επιβίωσης σε  μια κοινωνία η  οποία αλλάζει χωρίς  πρόγραμμα, με βία και επιθετικότητα στα παιδιά και σε πολλές οικογένειες, αποτελούν όλα αυτά σημαντικούς παράγοντες για την αιτιολογία και την επιδημιολογία πολλών νοσημάτων τα οποία λέγονται ιατρό- κοινωνικά με μεγάλη θνησιμότητα όπως τα καρδιαγγειακά , ο καρκίνος ,τα ναρκωτικά, τα τροχαία, το AIDS, οι πανδημίες και τώρα οι ψυχικές  παθήσεις  και  οι αυτοκτονίες και για τα οποία η πρόληψη μπορεί να είναι  ουσιαστική  και η αγωγή υγείας απαραίτητη από τη σχολική ζωή των πολιτών. Αυτό που φοβίζει, φόβιζε, και θα φοβίζει τον άνθρωπο είναι κάθε διαταραχή και απειλή της οργανικής και ψυχικής δομής του ατόμου, δηλαδή η αρρώστια η οποία είναι μια κατάσταση με πολλές εκδηλώσεις (συμπτώματα), οι οποίες είναι  ασύμβατες με τη ζωή με αποτέλεσμα να καταρρέει η σωματική και ψυχική υγεία  και γι’ αυτό χρειάζεται  και  ψυχοκοινωνική υποστήριξή και  θεραπεία.

Έτσι τότε ο γιατρός αποκτά ξεχωριστή θέση και καταξιώνεται στη κοινωνία των πολιτών. Η προάσπιση της υγείας  των πολιτών είναι θεμελιώδης αρχή μιας δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει να δημιουργεί πολίτες οι οποίοι  πρέπει να αναλαμβάνουν υπεύθυνη δράση για τη προστασία της υγείας τους, να αποβάλλουν κακές στάσεις και συμπεριφορές, να ενημερώνονται και να πειθαρχούν  στις οδηγίες πρόληψης και ενημέρωσης από τους ειδικούς γιατρούς.  Όλο αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την σωστή ενημέρωση από υπεύθυνους ειδικούς γιατρούς και όχι μέσω πληροφοριών οι οποίες υποβαθμίζουν την ιατρική. Σήμερα, τη παγκόσμια υγεία απειλούν πληθώρα ασθενειών όπως τα λοιμώδη μεταδοτικά και αυτά από άλλα αίτια τα οποία αναφέρονται ως συσσωρευτικά νοσήματα -ιατρό κοινωνικά όπως η παχυσαρκία, οι ψυχικές νόσοι, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα οι εξαρτήσεις και τα τροχαία τα οποία συνδέονται και με την «υγεία» του πλανήτη και την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος και την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Αυτή η ημέρα Υγείας πάντα είναι αφιερωμένη στην υγεία των μελλοντικών πολιτών κάθε χώρας που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φυσικό, κοινωνικό, οικογενειακό, σχολικό, οικονομικό, με εμφανή τα στοιχεία σήψης, καταστροφής αναξιοπρέπειας και περιβαλλοντικής παρακμής. και προτείνει συνεχή αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας σωματικής και ψυχικής.

Τέλος τις περισσότερες φορές το δίκαιο επιβάλλεται με τη βία και αφορά και την υγεία και τη ζωή των πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη όπως γίνεται με τους συνεχιζόμενους πολέμους, αυτό γεμίζει όλους μας με ευθύνες και προβληματισμούς γιατί πρέπει να στρέψουμε όλοι μας με σεβασμό το ενδιαφέρον μας στην νέα γενιά και να ακούσουμε την καθαρή φωνή των παιδιών μας, η οποία γενιά δείχνει εικόνες με έντονες αντιπαραθέσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις μεταξύ των παιδιών και έφηβων και ενώ το μέλλον τους ανήκει και πρέπει να κληρονομήσουν ένα κόσμο, τίμιο, ανθρώπινο, ειρηνικό, χωρίς φτώχεια, πολέμους, και κοινωνικές αδικίες.

Για αυτούς τους λόγους είναι ευθύνη και υποχρέωση των πολιτικών και των πολιτών να διασφαλίσουμε πολλούς παράγοντες, σημαντικούς για την υγεία μας, όπως τον καθαρό αέρα, τον ζωογόνο ήλιο, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, την σωματική άσκηση, την σωστή διατροφή, την αποφυγή καταχρήσεων, τον εμβολιασμό όταν χρειάζεται τη πρόληψη, τη κατά διαστήματα ιατρική εξέταση και τέλος την πνευματική γαληνή, ηρεμία και ψυχαγωγία και φροντίδα για τη ψυχική μας υγεία. Γιατί το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel