Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Η Αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες

the roots web banners 06

Η Αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες
23.02.2024 | 19:49

Η Αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο  Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση της κοινωνίας μας, και αποτελεί ένα βασικό στοιχείο στην αξιοποίηση όλων των κατοίκων στα κοινά ενός τόπου ασφαλώς μέσα από την εκλογική διαδικασία της επιλογής αξιόλογων και ικανών πολιτών. Θέλω να συγχαρώ δημόσια την Νέα Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση καθώς και όλους που έχουν εκλεγεί στο   Δήμο της Λήμνου και να ευχηθώ υγεία, δύναμη, πρόγραμμα και επιτυχία στο έργο τους.

Με την κατά συνείδηση ψήφο των συμπολιτών μας και τη δεύτερη Κυριακή και την ψήφο προτίμησης και εμπιστοσύνης των πολιτών του νησιού μας από την πρώτη Κυριακή προς τον Συνδυασμό Νίκη ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΜΝΟ, η Καλλικράτεια Αυτοδιοίκηση στη Λήμνο για την επόμενη περίοδο έχει πλέον Δήμαρχο την Ελεονόρα Γέωργα.

Oι συμπολίτες μας επέλεξαν αυτό τον συνδυασμό διότι έκριναν και συνέκριναν τις προεκλογικές προγραμματικές δηλώσεις ως τις καλύτερες τις πιο αναγκαίες και πιο πραγματικές από αυτές, των άλλων συνυποψήφιων της αφού η επικεφαλής Υποψήφια Δήμαρχος και οι συνεργάτες της έπεισαν με το πρόγραμμα τους και έδωσαν ελπίδα και όραμα για ένα καλύτερο αύριο στο νησί μας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιπαλότητες και δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική για την οποιαδήποτε δημοτική αρχή μέχρι σήμερα την οποία πιθανώς χαρακτήριζε εσωστρέφεια, το υπέρμετρο εγώ, ή που θεωρούσαν ή θεωρούν ορισμένοι τους εαυτούς τους αναντικατάστατους, όταν οι άλλοι πολίτες κρυβόμαστε μακριά από τα κοινωνικά γεγονότα του τόπου μας κάνοντας κριτική. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι άλλο κριτική και άλλο πραγματική διοίκηση.

Επίσης δεχόμαστε πολλές φορές τετελεσμένα γεγονότα αυτά που έχουν γίνει και που αφορούν τον παράγοντα άνθρωπο και ασφαλώς το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του τόπου μας στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, δηλ. το Δήμο. Είναι πλέον γνωστό ότι ένα πολιτικό μεταρρυθμιστικό πρότυπο αυτοδιοίκησης με πολλές αρμοδιότητες έχει καθιερωθεί σήμερα στις τοπικές κοινωνίες, από το 2010 που έγινε η συνένωση των τοπικών Δήμων σε ένα μεγάλο   σύστημα που λέγεται Καλλικράτης ενώ οι Νομαρχίες συνενώθηκαν και δημιούργησαν τις Περιφέρειες. Με αυτό τον τρόπο έχουν αποδυναμωθεί οι εκλογοδεξαμενές των πολιτικών κομμάτων λόγο του μεγάλου αριθμού των υποψήφιων στους μεγάλους δήμους ώστε να υπάρχει έλλειμμα στελεχών για να δημιουργήσουν κομματικούς συνδυασμούς αυτοδιοίκησης όπως στο παρελθόν που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας ενός μικρού ή μεγάλου Δήμου.

Έτσι νομίζω ότι έχουμε οδηγηθεί στη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες σε ένα συνδυασμό για την τοπική αυτοδιοίκηση με προσωπικές σχέσεις και φιλίες με τον επικεφαλής στο κάθε συνδυασμό. Αυτό απαιτεί από την αρχή ήθος, μετριοπάθεια, σοβαρότητα, γνώση ευθυνών, αλληλοσεβασμό, προσωπική και κομματική αυτοτέλεια των συμμετεχόντων, αφού αποφάσισαν να σταθούν πέρα και πάνω από κομματικές δεσμεύσεις σε κάτι ομαδικό σε ένα αγώνα με πολλές σύνθετες καινούργιες αρμοδιότητες που θα καθορίζουν την διεκδίκηση και την παράγωγη έργου, για τα δίκαια αιτήματα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος του κοινωνικού συνόλου στο Δήμο. Οι συμμετέχοντες θα καθορίσουν με τις θέσεις τους τις ικανότητες τους και τις αρχές τους, την Ακομμάτιστη Πολιτική Προσωπικότητα της δημοτικής αρχής, διότι η αυτοδιοίκηση ενός μεγάλου Δήμου γίνεται από ανθρώπους που έχουν βάλει τις πολιτικές τους ταυτότητες στην άκρη, η έκφραση της οποίας θα είναι διεκδικητική απέναντι στην οποιαδήποτε κεντρική εξουσία

Δυστυχώς αυτό από μικρή μερίδα κόσμου με παλαιές ξεπερασμένες κομματικές αντιλήψεις από όλα τα κόμματα θεωρείται ακατόρθωτο ή και ακόμη εξωπραγματικό, που τυφλωμένοι από κομματική και μόνο εμπάθεια κατηγορούν τους πάντες αγνοώντας ακόμη και τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών που δηλώνουν ότι χρειάζεται ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση και δημιουργία συνδυασμών από ικανούς πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

Έχει γίνει κατανοητό ότι όλοι πρέπει να συνυπάρξουμε να συμπορευτούμε και να συνεργασθούμε για ένα παραγωγικό πρόγραμμα για τον τόπο μας χωρίς αποκλεισμούς προσωπικές και κομματικές αντιπαλότητες και παλαιοκομματικούς αποκλεισμούς, γιατί τα τοπικά προβλήματα (συγκοινωνίες, αποχέτευση, ύδρευση, καθαριότητα, παιδεία, υγεία, πολιτισμός, τουρισμός ) δεν έχουν πολιτικό χρώμα και επομένως όλοι οι πολίτες είναι υπεύθυνοι να διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας από τη κεντρική εξουσία. Αυτή η κοινωνική δυναμική θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δήμο και τη Περιφέρεια. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις ανθρώπινες άξιες και τις μεταξύ των ανθρώπων καθημερινές σχέσεις. Χρειάζεται σε κάθε αυτοδιοικητική περίοδο, αναβάθμιση του αντιπολιτευτικού λόγου και υπεύθυνη σοβαρή συμπολίτευση και αντιπολίτευση που ασφαλώς αποτελούν τα βασικά δημοκρατικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης δημοτικής αρχής και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά του Αυτοδιοικητικού μας χάρτη και κανονισμού Είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθούν και να πεισθούν οι πολίτες ότι με την Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη η συμμετοχή ανθρώπων από διαφόρους πολιτικούς χώρους και δημιουργεί μια νέα δυναμική στην τοπική αυτοδιοίκηση μακριά από ανώριμες εγωιστικές αυταρχικές προσωπικές και κομματικές φιλοδοξίες για το κυνήγι της εξουσίας. Αρκεί ο επικεφαλής και οι συνεργάτες τους να έχουν κάνει αυτοκριτική και να γνωρίζουν το σύνθετο και ευθυνοφόρο έργο το οποίο θα αναλάβουν. Το πολιτικό πιστεύω του κάθε πολίτη είναι σεβαστό και η κομματική του ιδεολογία αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο στην δημοκρατία. Θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας ταυτότητες να δημιουργήσουμε για όλους μας κάτι καλύτερο στο ΔΗΜΟ τόσο για το παρόν όσον και για το μέλλον του τόπου μας

Δεν χρειάζονται αντιπαλότητες και οι συμμετέχοντες σε αυτό το νέο για το νησί μας Δημοτικό Συμβούλιο να παραμερίσουν τους ψευδό-εγωισμούς ώστε να υπάρχει   μια αντιπολίτευση με σοβαρότητα, συνεργασία και καλοπροαίρετα να ελέγχει και με ειλικρινή πολιτικό λόγο να προτείνει και να συμμετέχει στο διεκδικητικό και παραγωγικό έργο της νέας δημοτικής αρχής του Νησιού μας για το καλό όλων μας. Έτσι νομίζω ότι και εγώ υπηρέτησα ως αξιωματική. αντιπολίτευση στο Δήμο Μύρινας το 1990-1994 με Δήμαρχο τότε την κα. Δέσποινα Κωστάντιου -Βογδάνου. Η δε συμπολίτευση χωρίς στοιχεία εγωισμού και υπεροψίας να ακούει και να συνεργάζεται με την αντιπολίτευση για το καλό του Νησιού και επιτέλους να το αποδεικνύουμε με έργα και όχι με εντυπωσιακά λόγια Η νησιωτικότητα του χώρου μας, μας προτρέπει να έχουμε αυτοδυναμία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας Ζωής τα προβλήματα είναι γνωστά και πολλάκις καταγεγραμμένα και είναι πλέον καιρός για δουλειά. Μια κοινωνία ευημερεί όταν υπάρχει ανάπτυξη και αυτή τώρα πλέον την ανάπτυξη θα διεκδικούμε μέσα από ένα νέο Δήμο στη νέα εκλογική αναμέτρηση που πρέπει να είναι σωστά δομημένος και λειτουργικά παραγωγικός πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το νησί ευημερεί όταν υπάρχει ανάπτυξη για την οποία κάθε δημοτική αρχή μέχρι. σήμερα εργαζότανε και κάθε νέα θα εργάζεται και θα διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος και θα παράγει έργο και θα διεκδικούμε ανάπτυξη και ευημερία μέσα από τη Κεντρική εξουσία. Αυτή λοιπόν την διοικητική ευθύνη οι πολίτες της Λήμνου με την ψήφο τους την έδωσαν στην Ελεονόρα Γέωργα η οποία καλείται με τους συνεργάτες της και την αντιπολίτευση να αρχίσουν τη δουλειά γιατί πια ο τόπος έχει ανάγκη από έργα και όχι από λόγια Καλή επιτυχία !!

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel