Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Επίκειται εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου

the roots web banners 06

Brexit: Επίκειται εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου
24.12.2020 | 10:34

Brexit: Επίκειται εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

“Hallelujah! It’s a Merry Brexmas” – o ευρηματικός πηχυαίος τίτλος στην πρώτη σελίδα της Daily Mail σήμερα η οποία όπως και οι περισσότερες εφημερίδες επικεντρώνει την προσοχή της στην επικείμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον που χαμογελά σαφώς ικανοποιημένος με υψωμένο τον αντίχειρα. “O πρωθυπουργός είναι στα πρόθυρα να μας δώσει το δώρο που περιμέναμε τόσο καιρό”, σημειώνει η Mail.

Η Daily Express έχει μια φωτογραφία που δείχνει τον κ. Τζόνσον να κάνει το σήμα της νίκης (V) παράλληλα με τον τίτλο "Η συμφωνία έγινε!". Η Sun στην πρώτη σελίδα απεικονίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό ως ένα χαμογελαστό Άι Βασίλη να κρατά ένα σάκο με δώρα καμωμένο από τη βρετανική σημαία.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο Μπόρις Τζόνσον θα ισχυριστεί ότι η συμφωνία είναι ένα “σημαντικό πραξικόπημα”, με τη Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα εκτός ΕΕ που θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις.

Οι Times αναφέρουν ότι η συμφωνία θα "παρουσιαστεί ως νίκη και για τις δύο πλευρές" μετά τους ισχυρισμούς της γαλλικής πλευράς ότι η βρετανική κυβέρνηση έκανε "τεράστιες" παραχωρήσεις όσον αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόσβαση της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα ήταν το “τελευταίο μεγάλο εμπόδιο” για την επίτευξη συμφωνίας και η σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε όταν ο κ. Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, “ανέλαβαν προσωπικά τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων”.

Ο Guardian υπογραμμίζει ότι οι δύο πλευρές "έδωσαν σκληρή μάχη μέχρι αργά χθες τη νύχτα” για να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα της τελευταίας στιγμής.

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν σχετικά με το τι θα μπορούσε να συνεπάγεται η συμφωνία για τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η Daily Telegraph και οι FT αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί μια μεταβατική περίοδος διάρκειας πεντέμισι ετών, πολύ μικρότερη από τα 14 χρόνια που λέγεται ότι είχε αρχικά ζητήσει η ΕΕ, αλλά μεγαλύτερη από τα τρία χρόνια που πιστεύεται ότι ήταν η αρχική προσφορά της βρετανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι Times αναφέρουν ότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να είναι έξι ή επτά χρόνια, "με όλες τις ποσοστώσεις να υπόκεινται στη συνέχεια σε ετήσιες διαπραγματεύσεις και περαιτέρω μειώσεις".

Και η Daily Mail επισημαίνει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένει την αντίδραση των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών για το θέμα, "όπου ο κ. Τζόνσον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει κάνει παραχωρήσεις".

Η Daily Express πάντως φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από την προφανή συμφωνία και επιμένει ότι η Βρετανία "οδεύει προς μια χρυσή εποχή".

Ωστόσο, η Daily Mirror δεν είναι τόσο βέβαιη - παρά το γεγονός ότι αποδέχεται ότι ένα no-deal Brexit "θα ήταν μια πολύ χειρότερη εξέλιξη". Θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να είναι “πολύ αναξιόπιστος” - και προειδοποιεί ότι ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι τα Χριστούγεννα και η πανδημία Covid θα αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τις παραχωρήσεις που έχει κάνει στις Βρυξέλλες.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το