Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Πτώση του πληθωρισμού όχι όμως αρκετή για να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια δανεισμού

the roots web banners 06

Βρετανία: Πτώση του πληθωρισμού όχι όμως αρκετή για να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια δανεισμού
19.04.2024 | 13:00

Βρετανία: Πτώση του πληθωρισμού όχι όμως αρκετή για να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια δανεισμού

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Μετά την απροσδόκητα μικρή πτώση του πληθωρισμού του Μαρτίου στο 3,2%, οι χρηματοπιστωτικές αγορές προβλέπουν πλέον την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Πριν από την Τεράρτη το πρωί, η πρώτη μείωση αναμενόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όπως μετέδωσε Reuters, η προόβλεψη για τα μελλοντικά επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον το επιτόκιο της Τράπεας της Αγλλίας να μειωθεί στο 5% από το 5,25% που είναι σήμερα. Υπάρχει μόνο μια μέτρια πιθανότητα για μια ακόμη μείωση φέτος.

Αυτό αποτελεί σαφώς μια απογοήτευση για τους δανειολήπτες που αναζητούν μειωμένες πληρωμές τόκων και για τις ελπίδες της κυβέρνησης για αρκετές μειώσεις των επιτοκίων πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές. Οι επενδυτές του City και οι οικονομολόγοι έχουν αναβάλλει τις προβλέψεις τους για μειώσεις στα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την πτώση του πληθωρισμού σε λιγότερο από το αναμενόμενο 3,2% τον Μάρτιο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πλέον προβλέπουν λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα μείωση στο βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι τον Δεκέμβριο, προτείνοντας ότι φέτος ίσως να έχουμε μόνο μία μείωση του κόστους δανεισμού.

Αυτή τη στιγμή, η πρώτη μείωση προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο ή Νοέμβριο, με την πιθανότητα μιας δεύτερης μείωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Η Deutsche Bank ανέβαλε την πρόβλεψή της για την πρώτη μείωση για τον Ιούνιο από τον Μάιο, ενώ η BNP Paribas προβλέπει τώρα μείωση των επιτικίων τον Αύγουστο, και όχι τον Ιούνιο.

Υπήρξε κάποια απογοήτευση διότι ο πληθωρισμός δεν μειώθηκε περισσότερο, καθώς οι οικονομικοί παράγοντες στο City περίμεναν πτώση στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των τιμών τροφίμων επιβραδύνθηκε, αλλά οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδώσει τα εύσημα για την πτώση του πληθωρισμού, επιμένοντας ότι αυτή η εξέλιξη "δεν ήταν τυχαία" αλλά παραδέχθηκε ότι οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Η μειωμένη πληθωριστική τάση δεν σημαίνει ότι οι γενικές τιμές μειώνονται· αντιθέτως, αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό.

Παρόλο που ο γενικός ρυθμός πληθωρισμού έχει πέσει, τα αγαθά στα καταστήματα παραμένουν πολύ πιο ακριβά σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν.

Οι τιμές του κρέατος, που επηρεάστηκαν από την πτώση στο κόστος του χοιρινού, μειώθηκαν κατά 0,5% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με μια αύξηση 1,4% πριν από ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του κρέατος έχει μειωθεί περαιτέρω κατά 3,1% για το έτος έως τον Μάρτιο και είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι τιμές για έπιπλα και οικιακά είδη, όπως προϊόντα καθαρισμού, μειώθηκαν επίσης κατά 0,9% στο έτος έως τον Μάρτιο.

Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί τροφίμων και ενέργειας ήταν οι κύριες αιτίες πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το