Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κώστας Αχ. Καραμανλής: Τι σημαίνει το μήνυμα ότι δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία του- Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

the roots web banners 06

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Τι σημαίνει το μήνυμα ότι δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία του- Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης
28.03.2024 | 11:11

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Τι σημαίνει το μήνυμα ότι δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία του- Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Τα πολιτικά μηνύματα του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην ομιλία του στη Βουλή.

«Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία». Με αυτή τη φράση, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θέλησε χθες με την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Βουλή να απαντήσει στις κατακλυσμιαίες βολές που δέχεται όλο το προηγούμενο διάστημα από την αντιπολίτευση και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για δυνητικές ποινικές ευθύνες του.

Πέρα από το πολιτικό μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρώην υπουργός, η επισήμανσή του έγινε και για έναν ακόμα λόγο: για να ξεκαθαρίσει ότι, είτε έχει είτε δεν έχει βουλευτική ασυλία, αυτό είναι αδιάφορο για τη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που ήθελε να διερευνήσει ποινικές του ευθύνες, καθώς τα δυνητικά αδικήματα εμπίπτουν ούτως ή άλλως στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Με άλλα λόγια, ακόμα και να παραιτείτο ο κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή της ασυλίας του, αυτό θα ήταν αδιάφορο για τη δικαιοσύνη, καθώς και πάλι θα έπρεπε να πάει μέσω της Βουλής.

Η αναφορά του πρώην υπουργού, βεβαίως, στο πλαίσιο μιας ομιλίας που έγινε σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ενδιαφέρον και σε ένα ακόμα πλαίσιο: τι θα γίνει, αν τεθεί ζήτημα το επόμενο διάστημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με συγκεκριμένο κατηγορητήριο; Με την επιχειρηματολογία του, ο κ. Καραμανλής ήθελε να τονίσει ότι δεν έχει ποινική ευθύνη, καθώς αυτός παρέλαβε μια σύμβαση και την υλοποιούσε. «Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω», είπε, απαντώντας και στη μομφή που του αποδίδει η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι. Και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, όμως, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον κ. Καραμανλή υπογράμμισε ότι δεν έχει ποινική ευθύνη για τη σύμβαση.

 Ο κ. Καραμανλής είχε επίσης ένα ακόμα επιχείρημα επί της σύμβασης: υπογράμμισε ότι η μη υλοποίηση της δεν αποτελεί αιτιώδη συνάφεια με το δυστύχημα, σε αντίθεση με την πολλαπλή παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας. Επί του πολιτικού προκειμένου, πάντως, μένει να φανεί τι μέλλει γενέσθαι σε δεύτερο χρόνο και σε περίπτωση που είτε μέσω της αντιπολίτευσης είτε μέσω της δικαιοσύνης ανοίξει το «παράθυρο» της προανακριτικής επιτροπής. Εφόσον, βεβαίως, υπάρχει συντεταγμένο κατηγορητήριο.
 
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

Η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, το γεγονός ότι εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση του δυστυχήματος, αλλά και τα χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ στις αναφορές του για την ασυλία έφεραν πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε. Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της ΝΔ δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος. Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση.Είναι πλέον συνυπεύθυνοι», υπογράμμισε σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. «Σήμερα με το χειροκρότημά σας σε αυτήν τη βαθιά προκλητική τοποθέτηση, επί της ουσίας είστε όλοι μαζί υπεύθυνοι για την ανοχή, τη συμπεριφορά και τις πράξεις του υπουργού σας, που από αυτό το βήμα δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά από μερικές ημέρες έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους. Είστε απολύτως υπεύθυνοι», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

 
«Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός», ήταν το σχόλιο της Νέας Αριστεράς, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεσπάθωσε σε…δόσεις εναντίον του πρώτου υπουργού, τόσο κατά την ομιλία της πριν τη δική του, αλλά και μετά, με παρεμβάσεις από το έδρανο της. Απευθυνόμενη στον κ. Καραμανλή η κ. Κωνσταντοπούλου του ζήτησε εξηγήσεις γιατί κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας «είναι ντροπή και ντρέπομαι για λογαριασμό σας». Μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή, δε, η κυρία Κωνσταντοπούλου διασταύρωσε τα ξίφη της με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Πηγή: protothema.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το