Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αγανάκτηση εκφράζει η Ένωση Ιατρών για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου

the roots web banners 06

Αγανάκτηση εκφράζει η Ένωση Ιατρών για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου
19.03.2016 | 11:46

Αγανάκτηση εκφράζει η Ένωση Ιατρών για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου με ανακοίνωση εκφράζει την αγανάκτησή της για την «αποσάθρωση του νοσοκομείου Λήμνου η οποία, λόγω της υποστελέχωσής του, έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε ανεκτό όριο».

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει: 

Η αποσάθρωση του νοσοκομείου Λήμνου λόγω της υποστελέχωσης του έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε ανεκτό όριο.

Από την αρχή του χρόνου μετράμε πλέον άλλες τρεις αποχωρήσεις ειδικών ιατρών (μικροβιολόγος αιμοδοσίας, πνευμονιολόγος και αναισθησιολόγος), που έρχονται να προστεθούν στις ήδη γνωστές και κρίσιμες ελλείψεις.

Σήμερα, δε, 18/03/2016 και άγνωστο για πόσο ακόμα, φτάσαμε στο έσχατο σημείο να μην υπάρχει κανείς παθολόγος για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, νοσηλευόμενων και επειγόντων! Γεγονός, που επαναλαμβάνεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την απουσία αναισθησιολόγου από το νησί επί τριημέρου, όταν από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα! Ως πότε όμως θα είμαστε τυχεροί;

Έχουμε ήδη συμπληρώσει ενάμιση χρόνο ΧΩΡΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟ, με σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας της μονάδας τεχνητού νεφρού, υπολειτουργία της χειρουργικής κλινικής και πλέον ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Τα κρίσιμα κενά ιατρών που δημιουργήθηκαν, από τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες πολιτικές και την αδιαφορία, την ανευθυνότητα ή την ανικανότητα που επιδεικνύονται, είναι μεγάλα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ενδεικτικά, το νοσοκομείο:

  • Είχε τρεις παθολόγους, δεν έχει κανέναν.
  • Είχε δύο γιατρούς γενικής ιατρικής, δεν έχει κανέναν.
  • Είχε δύο αναισθησιολόγους (τρεις θέσεις στον παλαιό οργανισμό), δεν έχει κανέναν.
  • Είχε δύο γενικούς χειρουργούς (τέσσερις θέσεις στον παλαιό οργανισμό), έχει μόνον έναν πλησίον της συνταξιοδότησης κι έναν επικουρικό στη λήξη της θητείας του.
  • Είχε δύο νεφρολόγους, έχει μόνον έναν και συχνά, λόγω προβλημάτων υγείας, κανέναν.
  • Είχε τέσσερις ειδικευόμενους παθολογίας, δεν έχει κανέναν.
  • Είχε τρεις ειδικευόμενους χειρουργικής, δεν έχει κανέναν.

Η μερική κάλυψη των κενών με παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς “με μπλοκάκι”, για κάλυψη επειγουσών κι έκτακτων αναγκών, έχει προ πολλού ξεπεράσει το “έκτακτο”, οδηγώντας το σύστημα και την ιατρική δεοντολογία στα όρια τους,  μια που αυτό που έχει παραμείνει είναι κάθε φορά μόνο το “επείγον”.

Δυστυχώς είναι η στιγμή που οι “προφητείες” των προηγούμενων ετών που κάποιοι λοιδωρούσαν, γίνονται πραγματικότητα. Όχι, δεν πήραν “τους τοίχους του νοσοκομείου να τους πάνε αλλού”, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, γιατροί φεύγουν και δεν έρχονται άλλοι. Είναι νοσοκομείο, όπως αποτυπώνεται στην κοινή λογική, ένας οργανισμός υγείας με τις παραπάνω κρίσιμες ελλείψεις; Είναι Κέντρο Υγείας; Είναι πολυιατρεία; Είναι κάτι άλλο;

Η προσπάθεια και το φιλότιμο των υπηρετούντων ιατρών, η καλή λειτουργία επιμέρους κλινικών, η συμβολή του προσωπικού του νοσοκομείου δεν επαρκούν. Τα εύσημα που αξίζουν σε ΟΛΟΥΣ αυτούς που προσπαθούν, που πασχίζουν για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, δε φτάνουν για να κρύψουν την πραγματικότητα: “Ο βασιλιάς είναι γυμνός!”.

Μερικά κρίσιμα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν ΑΜΕΣΑ:

  1. Είναι σύννομη η “λειτουργία” παθολογικής κλινικής χωρίς κανέναν παθολόγο του ΕΣΥ; Τότε γιατί δεν ιδρύονται και καρδιοχειρουχειρουργική και νευροχειρουργική κλινική με εξωτερικούς μόνο  συνεργάτες;
  2. Είναι υπέρ των συμφερόντων των ασθενών και του ΕΣΥ η λειτουργία του νοσοκομείου με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μόνον από ιδιώτες ιατρούς χωρίς κανένεν μόνιμο ιατρό; Τότε γιατί δεν επεκτείνεται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας;
  3. Είναι καλύτερη σήμερα η κατάσταση στο νοσοκομείο από ότι τα προηγούμενα χρόνια ή πηγαίνουμε σταθερά χειρότερα; Τότε τι γίνεται;

Ως Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λήμνου συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα να θέτουμε τα προβλήματα στο φυσικό μας χώρο (ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ, Υπουργείο Υγείας, κοκ), να ενημερώνουμε όποιον το επιθυμεί για την κατάσταση και να εφιστούμε την προσοχή για εγρήγορση και κινητοποίηση όποιου θεωρεί ότι το θέματης υγείας τον αφορά.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ σε αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην ΥΓΕΙΑ συστρατευόμενοι σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι η ώρα των πράξεων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 

         

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel