Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο καθηγητής του ΑΠΘ Ι. Χατζηγεωργίου στον Fm 100 για την ένταξη του «Ορεινού Προβάτου» στον κατάλογο Αυτόχθονων Φυλών Αιγοπροβάτων (mp3)

the roots web banners 06

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Ι. Χατζηγεωργίου στον Fm 100 για την ένταξη του «Ορεινού Προβάτου» στον κατάλογο Αυτόχθονων Φυλών Αιγοπροβάτων (mp3)
04.11.2022 | 21:24

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Ι. Χατζηγεωργίου στον Fm 100 για την ένταξη του «Ορεινού Προβάτου» στον κατάλογο Αυτόχθονων Φυλών Αιγοπροβάτων (mp3)

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η είδηση είχε ενδιαφέρον! Το πρόβατο «Ορεινό Λήμνου» εντάχθηκε στο νέο πρόγραμμα Διατήρησης Αυτόχθονων Φυλών Αιγοπροβάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!

Πώς έχει όμως η υπόθεση; 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Lemnia πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τους Αν. Καθηγητές A. Κομινάκη και I. Χατζηγεωργίου. 

έρευνα και συστηματική καταγραφή του ζωικού υλικού των προβάτων που εκτρέφονται στη Λήμνο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2018 και 2020 και κατέληξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα. 

Στη Λήμνο ενδημεί μια φυλή προβάτου το λεγόμενο «Ορεινό πρόβατο», το οποίο έχει ίδιο DNA με το πρόβατο που καταγραφόταν στη Λήμνο μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα!   

Τα πρόβατα αυτά εντοπίζονται κυρίως σε τρία ποίμνια (περίπου 900 ζώα) στην περιοχή της Βίγλας τα οποία βρίσκονται σε γεωγραφική απομόνωση από τα υπόλοιπα ζώα του νησιού. 

Παρουσιάζουν άριστη προσαρμογή σε αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες και όπως είπε στο σταθμό μας και στην εκπομπή «Θέμα & Ανάθεμα» ο κ. Χατζηγεωργίου, ένας εκ των δυο καθηγητών που πραγματοποίησαν την έρευνα, ξεχωρίζουν ακόμη και από τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά! 

Τι σημαίνει όμως η ένταξη της συγκεκριμένης φυλής προβάτων στο νέο πρόγραμμα Διατήρησης Αυτόχθονων Φυλών Αιγοπροβάτων; 

Τι θα γίνει με την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων η οποία θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση της ντόπιας φυλής; 

Ακούστε τη συζήτηση του κ. Χατζηγεωργίου με τη Δέσποινα Βασιλειάδου, στον ραδιοφωνικό αέρα του Fm 100. 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel