Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Καβείρια Palace: Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα του Αιγαίου και οι περιπέτειες του

the roots web banners 06

Καβείρια Palace: Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα του Αιγαίου και οι περιπέτειες του
13.04.2024 | 07:17

Καβείρια Palace: Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα του Αιγαίου και οι περιπέτειες του

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Μια από τις ομορφότερες πλαγιές της Λήμνου, το ακρωτήριο Χλόη στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κρύβει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια του νησιού: το Iερό των Καβείρων, την σπηλιά του Φιλοκτήτη και το «Καβείρια Palace», το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα που δυστυχώς έχει αφεθεί και ρημάζει εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να αξιοποιείται.

Το Iερό των Καβείρων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς ναούς της Λήμνου. Είναι ο χώρος λατρείας των Καβείρων, θεών της φωτιάς και του σιδήρου, παιδιά του Ήφαιστου, προστάτη του νησιού, στο οποίο λέγεται πως είχε το εργαστήριό του. Κάτω ακριβώς από τον ιερό ναό βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη. 

Ο Φιλοκτήτης, σύμφωνα με το μύθο και την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή, έζησε στην σπηλιά αυτή 10 χρόνια, όταν κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Τροίας τον τσίμπησε δηλητηριώδες φίδι και αφέθηκε εκεί από τους συντρόφους του με προτροπή του Οδυσσέα, μέχρι που ένας χρησμός που δόθηκε στους Έλληνες πως «ο Φιλοκτήτης και τα βέλη του θα φέρουν τη νίκη ενάντια στην Τροία» τον επαναφέρει στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης επιστρέφει, σκοτώνει τον Πάρη με τα βέλη του, ενώ βρίσκεται και εντός του Δούρειου Ίππου στην τελική μάχη κατάληψης της πόλης. Όσοι βρεθούν κοντά στην σπηλιά μπορούν να βουτήξουν στην θάλασσα ή να απολαύσουν την πραγματικά μαγευτική θέα…

Αν κοιτάξει κανείς απέναντι από τα αριστερά του, θα δει να διακρίνονται μικρά πολύχρωμα σπιτάκια, μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος κτιρίων που πολλοί τουρίστες επισκέπτονται συχνά γιατί έχουν ακούσει για την ιστορία του. 

Πρόκειται για το «Καβείρια Palace», το ξενοδοχείο φάντασμα της Λήμνου που πλέον αποτελεί και αυτό τουριστική ατραξιόν.

Την χρυσή δεκαετία 1990-2000, τότε που όλοι στην Ελλάδα ήθελαν να ασχοληθούν με τις επενδύσεις, το χρηματιστήριο, τα Ευρωπαϊκά και επενδυτικά προγράμματα και τις επιδοτήσεις, τότε που δίνονταν με ευκολία τα δάνεια, ο επιχειρηματίας Απόστολος Χριστοφόρου αποφασίζει να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του Αιγαίου σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Λήμνου. Σε λίγο διάστημα, το «Καβείρια Palace» ήταν έτοιμο και διέθετε τα πάντα. 

Αυτόνομα σπιτάκια, υπερπολυτελέστατα δωμάτια, πισίνα, γήπεδα, κέντρο διασκέδασης, συνεδριακούς χώρους, μπαρ και εστιατόρια. Διέθετε 242 δωμάτια, δυναμικότητας 550 κλινών. 

Είναι ασύλληπτο πόσα εκατομμύρια είχαν ξοδευτεί για αυτό το μεγάλο έργο.

Λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια με μεγάλα προβλήματα, με τον επιχειρηματία να χρωστάει πολλά χρήματα και να μην μπορεί να τα αποπληρώσει, αλλά ούτε και να μπορεί να συντηρήσει το μεγάλο επενδυτικό του έργο. Τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, σε μια προσπάθεια σωτηρίας του, ο επιχειρηματίας Μάκης Ψωμιάδης, γνωστός στο ευρύ κοινό για την εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο και τις φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να καπνίζει πούρο. 

Μάταια προσπαθεί να το σώσει από την καταστροφή, προσκαλώντας επώνυμους και διοργανώνοντας βραδιές μουσικής για την προσέλκυση κόσμου.. 

Για το τέλος του ξενοδοχείου πολλά έχουν ακουστεί. Ότι έμεινε για 1-2 μήνες κενό, με έναν φύλακα να το προσέχει, ο οποίος όταν σταμάτησε να πληρώνεται αποχώρησε, ότι η εκκένωση ήταν προσχεδιασμένη και ξεκίνησε από το απλήρωτο προσωπικό και τους εργάτες που δεν πήραν τα λεφτά τους, και πολλά άλλα. Η ουσία είναι ότι ακολούθησε ένα απίστευτο πλιάτσικο για χρόνια. Κόσμος μπήκε με νταλίκες, φορτηγά και αυτοκίνητα και πήρε ό,τι υπήρχε μέσα στο ξενοδοχείο. Από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι σεντόνια, πιάτα, ποτήρια και κουρτίνες. Όταν εξαφανίστηκαν αυτά τα είδη, σχεδόν όλη η Λήμνος πέρασε και άρχισε να ξηλώνει κλιματιστικά, μπανιέρες, βρύσες, φωτιστικά και πολυελαίους. Λέγεται πως τα μισά και παραπάνω σπίτια της Λήμνου είναι πλήρως εξοπλισμένα από το «Καβείρια Palace» και κάποια φτιάχτηκαν εκ θεμελίων από τα υλικά του.

Στο τέλος άρχισαν να ξηλώνονται τα πάντα, ό,τι μπορεί να είχε αξία. Κουφώματα, σίδερα, αλουμίνια και τζάμια. Δεν έμεινε τίποτα απολύτως, εκτός από τους γυμνούς τοίχους σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων. Φέτος, 10 χρόνια μετά την τελευταία μου επίσκεψη, παρατήρησα ότι σχεδόν δεν έχουν μείνει ούτε ντουβάρια και κεραμμύδια. Ακόμα και τα καλώδια έχουν ξηλωθεί από το εσωτερικό των τοίχων και οι σωληνώσεις από τα μπάνια. Στη θέση των ασανσέρ έχει μείνει απλά ο κενός χώρος καθώς ο εξοπλισμός έχει λεηλατηθεί ολοκληρωτικά.. 

Η οροφή έχει καταρρεύσει, δέντρα και άγρια χόρτα άρχισαν να περικυκλώνουν τα κτήρια και να φράζουν τα δρομάκια που κάποτε ήταν προσβάσιμα. Είναι λογικό από ένα τέτοιου μεγέθους έργο να υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες και χρέη προς τράπεζες, δάνεια, οφειλέτες και το δημόσιο, και το κτήριο να είναι μια μπερδεμένη δικαστικά υπόθεση, είναι όμως πραγματικά λυπηρό που μια τεράστια έκταση με έτοιμα σπίτια και κτίρια ρημάζει ενώ υπάρχουν ιδέες και άνθρωποι που θα μπορούσαν να του δώσουν και πάλι ζωή.

Οι περιπέτειες του Kαβείρια Palace

Το πέρασμα στον Κέρτσικωφ

Στις αρχές του 2007 το ξενοδοχείο δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε σε μια νεοσύστατη τότε εταιρία, έναντι τιμήματος 2,1 εκατ. ευρώ. H συμφωνία, όπως λεγόταν εκείνη την περίοδο, προέβλεπε προκαταβολή 700.000 ευρώ και τη σταδιακή αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού. Η εταιρεία που το απέκτησε τον Ιούλιο του 2007 ήταν η KLC VII Hellas, δηλαδή μία από τις εταιρείες του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Κέρτσικωφ. Ο οποίος ωστόσο δεν αξιοποίησε ποτέ το συγκρότημα.

Έτσι, από την άνοιξη του 2020 το άλλοτε «λαμπερό» Kαβείρια Palace ξεκίνησε τη «σταδιοδρομία» του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,3 εκατ. ευρώ και οφειλέτιδα την εταιρία KLC VII Hellas και τον ίδιο τον Β. Κέρτσικωφ για είσπραξη απαίτησης 3.492.261,72 ευρώ. Στο σφυρί βγήκε πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 2020.

Στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφεται η έκταση των 182 στρεμμάτων και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από τον κύριο όγκο του ξενοδοχείου συνολικής επιφάνειας 10.850,71 τ.μ., υπόγειους βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 5.781,21 τ.μ. και μπανγκαλόου συνολικής επιφάνειας 5.845,55 τ.μ. Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αναφέρεται ότι είναι «καταφανώς κατεστραμμένες από φυσικά ή άλλα αίτια (υγρασία, λεηλασία, έκθεση στα καιρικά φαινόμενα κ.ά.)».

Η αίτηση διόρθωσης και η απόφαση του δικαστηρίου

Ο πρώτος πλειστηριασμός ήταν άγονος αλλά στη συνέχεια η KLC VII Hellas και ο Β. Κέρτσικωφ κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς. Ειδικότερα ζήτησαν από τα 3.300.000 ευρώ που ήταν να αυξηθεί στα 7.088.000 ευρώ. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης που εκδίκασε την αίτηση στις 27 Οκτωβρίου 2020 εξέτασε τα δεδομένα και κατέληξε στην απόρριψή της.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο εστίασε στην έκθεση κατάσχεσης όπου η κατάσταση του συγκροτήματος περιγράφεται ως «πολύ κακή» και «καθόλου συντηρημένη», με το κεντρικό κτίριο και τα περιμετρικά αυτού να παρουσιάζουν πτώση στέγης, όλα τα κτίσματα να παρουσιάζουν σημαντικές φθορές, χωρίς εξοπλισμό, με καθαιρεμένα κουφώματα, είδη υγιεινής και όλες τις εγκαταστάσεις κατόπιν λεηλασίας και έκθεσης στις καιρικές συνθήκες. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «η εγκατάσταση χρήζει ανακαίνισης με προοπτική ολοκλήρωσης δύο έτη και εκτιμώμενο κόστος επισκευής 9.295.311 ευρώ».

Οι αιτούντες προσκόμισαν άλλη έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου (οικοπέδου με ξενοδοχειακή εγκατάσταση), σύμφωνα με την οποία, η αγοραία αξία του εκτιμάται στο ποσό των 7.088.000 ευρώ. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Λήμνος δεν αποτελεί εδραιωμένο τουριστικό προορισμό του Βορείου Αιγαίου, με την πλειονότητα των ξενοδοχείων (μόλις 48 στο σύνολο) να είναι εποχικά, μόλις δύο από αυτά να είναι κατηγορίας 5 αστέρων ενώ μόλις τρία 4 αστέρων. Η εκτιμήτρια εκτίμησε την αγοραία αξία του κατασχεθέντος μεταξύ 24.642 ευρώ και 32.142 ευρώ ανά δωμάτιο, στηριζόμενη σε συγκριτικά στοιχεία.

Όπως αναφέρει, «διαθέτει δική του παραλία και πρόσωπο στη θάλασσα 529 μέτρων, με απρόσκοπτη θέα, διαθέτει ωραίο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και είναι πλησίον του Ι.Ν. Καβείρων». Παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι «χρήζει πλήρους ανακατασκευής, δεν βρίσκεται σε εδραιωμένο τουριστικό προορισμό όπως Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος, με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε περιορισμένο αγοραστικό κοινό». Σημειωτέον μάλιστα ότι το κόστος ανακατασκευής, διάρκειας δύο ετών, εκτιμήθηκε σε 18.800.000 ευρώ.

«Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκθέσεων εκτίμησης είναι αξιοσημείωτη, παρά το ότι αμφότερες αναφέρουν ότι συνεκτίμησαν τις ίδιες (θετικές και αρνητικές) παραμέτρους» επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε την αίτηση ως ουσιαστικά αβάσιμη και αποφάσισε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2020 να πραγματοποιηθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης των 3.300.000 ευρώ.
Ούτε αυτός ο πλειστηριασμός, όμως κατέληξε σε αποτέλεσμα. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2021 βγήκε με μειωμένη τιμή προσφοράς στα 2.600.000 ευρώ.

Το πάλαι ποτέ, «στολίδι» της Λήμνου, στις 10 Δεκεμβρίου του 2021, άλλαξε χέρια με μόλις 100 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς. Κατακυρώθηκε στα 2.600.100 ευρώ...

 

 

Πηγή: parallaximag.gr / newmoney.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το